Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Baby's in Iraaks massagraf

13 okt 04

Amerikaanse onderzoekers hebben in Noord-Irak een massagraf ontdekt met daarin de lijken van vrouwen en baby's.

Hiermee lijkt het bewijs geleverd dat tijdens het bewind van de verdreven president Saddam Hussein vrouwen en kinderen zijn geëxecuteerd. Dat heeft de Britse omroep BBC woensdag gemeld.

Het graf bevat de stoffelijke resten van zeker driehonderd mensen en mogelijk duizenden. Volgens de deskundigen gaat het vermoedelijk om een graf met Koerdische vrouwen en kinderen. Ze zijn wellicht vermoord in 1987 en 1988 toen het Iraakse leger hard optrad tegen Koerden in Noord-Irak. Ook zijn er skeletten gevonden van ongeboren baby's. De jongste foetus die is gevonden was ongeveer achttien weken oud, aldus een onderzoeker die werkt voor het Iraakse Speciale Tribunaal (IST) dat de misdaden gedurende het regime van Saddam onderzoekt.

Volgens de Amerikaanse onderzoeker Greg Kehoe, die ook in het voormalige Joegoslavië massagraven heeft onderzocht, was het Iraakse graf nabij de stad Mosul langere tijd in gebruik. "Iemand gebruikte dit veld langere tijd om er lijken naar toe te brengen en mensen om ze te executeren", aldus Kehoe. Nadat de mensen waren doodgeschoten, werden ze met bulldozers in greppels geschoven.

Het massagraf bestaat uit zeker negen greppels. In acht daarvan liggen alleen de lijken van mannen. In een greppel liggen alleen vrouwen en kinderen. Onder meer is te zien hoe een vrouw haar baby vasthield op het moment dat ze werd doodgeschoten. Het kind is in het achterhoofd geschoten en de moeder in het gezicht.

Iraakse mensenrechtenorganisaties denken dat er in totaal zeker veertig van dergelijke velden des doods zijn. Naar schatting zijn gedurende het bewind van Saddam Hussein in totaal 300.000 mensen vermoord. Volgens Kehoe verloopt het forensisch onderzoek traag, omdat ervaren Europese deskundigen er niet bij betrokken zijn.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief