Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Waal tevreden over samenwerking bonden

14 okt 04

FNV-voorzitter De Waal is erg te spreken over de samenwerking tussen zijn vakcentrale, het CNV en de bond voor rijdend personeel VVMC. Dat zei hij donderdag tijdens een stakingsbijeenkomst op Amsterdam Centraal Station. Het is de eerste keer dat de drie bonden samen actie voeren in het openbaar vervoer.

Het CNV was in eerste instantie niet happig om mee te doen aan de landelijke staking. De vakcentrale voelt meer voor publieksvriendelijke acties. Desondanks hebben de CNV-leden bij de spoorwegen en het busvervoer het werk neergelegd. Zo'n 80 procent van de achterban doet mee aan de staking, aldus CNV-bestuurder J. Piqué.

Ook FNV-bestuurder A. van den Berg spreekt van een grote bereidwilligheid om mee te doen aan de actie. "Er is nog geen enkele passagierstrein vertrokken." Alleen op de stations van Rotterdam en Den Haag waren volgens hem een paar werkwilligen, maar collega's maakten hen het werken onmogelijk.

Ook niet-rijdend personeel, zoals lokettisten, onderhoudsmedewerkers en schoonmakers, doet mee met de staking. Volgens de vakbonden is het de eerste keer in Nederland dat het openbaar vervoer op deze grote schaal stilligt. "Een Italiaanse collega zei tegen mij dat het zelfs in Italië de afgelopen 25 jaar niet is gelukt vrijwel het hele openbaar vervoer plat te leggen", aldus De Waal, die de actie een groot succes noemde.

De vakbonden stoppen pas met actievoeren als het kabinet afziet van de "rotplannen" voor bijvoorbeeld VUT en prepensioen, zei de FNV-voorzitter. Hij stelde veel estafetteacties in het vooruitzicht bij sectoren als de bouw, de hoveniers, het leger, theatermakers, gemeenten en de posterijen. Bij het openbaar vervoer komen de komende twee maanden geen acties, beloofde zijn collega Van den Berg.

De Waal zei dat er "nog geen enkel reëel contact" is geweest met het kabinet. "Ze hebben alleen de staatssecretaris van Defensie op ons afgestuurd om aan ons te snuffelen. Het kabinet is vervolgens gaan vergaderen over hoe wij ruiken. Nou, wij ruiken heel lekker."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief