Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende wil nog deze maand 'meedraaien'

15 okt 04

Premier Balkenende hoopt "eind deze maand weer mee te draaien." Dat zei hij vrijdag bij het verlaten van het ziekenhuis in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel. Na een operatie aan zijn rechtervoet moet de minister-president revalideren.

Balkenende heeft gedurende zijn verblijf in het ziekenhuis de politiek "op afstand gevolgd" via radio, televisie en ANP-berichten. Hij vindt dat vice-premier Zalm hem goed heeft vervangen. Naar verwachting zal Balkenende op 29 oktober aanwezig zijn, als in Rome de Europese Grondwet wordt ondertekend.

De minister-president kwam onder luid applaus op krukken uit het ziekenhuis naar buiten, waar veel pers zich stond te verdringen. Balkenende zei over het conflict met de vakbeweging, dat "de aanblik van een verdeeld Nederland niet goed is". Volgens hem is nu van belang om ondanks de meningsverschillen "samen naar oplossingen te zoeken." Hij wees erop dat de coalitie door ideeën rond "spaarvut" en vervroegd pensioen voor mensen met slijtende beroepen probeert een brug te slaan.

De premier werd op 14 september opgenomen in het IJsselland ziekenhuis in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel met een ontsteking aan zijn rechtervoet.

Balkenende onderging drie operaties. Die waren noodzakelijk omdat de infectie aan Balkenendes voet onvoldoende met antibiotica kon worden bestreden. Het ging om een meng-infectie, die volgens medici niet heel vaak voorkomt.

De premier liep de infectie op door een combinatie van de streptococ- en stafylococbacterie. Bij de laatste operatie, op 1 oktober, is huid getransplanteerd naar de voet. Daarvoor werd huid van Balkenendes bovenbeen gebruikt.

Volgens de artsen is het transplantaat nu voldoende sterk en kan de behandeling nu poliklinisch worden voortgezet. Vastgesteld is dat de infectie, die de ziekte heeft veroorzaakt, volledig is verdwenen.

De premier kreeg deze week een aangepaste schoen, waardoor hij weer kan beginnen met het belasten van zijn voet. In het ziekenhuis werd premier Balkenende bedolven met kaarten, boeken, bloemen en fruitmanden. Via minister Zalm liet hij weten blij te zijn met alle medeleven. Balkenende liet weten dat het "heel goed gaat'' met hem. Hij was blij dat hij na "spannende weken" in het ziekenhuis weer naar zijn gezin kan.

(Bron: ANP/NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief