Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moord Fortuyn belangrijkste moment

15 okt 04

Nederlanders vinden de moord op politicus Pim Fortuyn in 2002 het belangrijkste moment in de naoorlogse geschiedenis. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het Historisch Nieuwsblad is verricht.

Het blad liet ter gelegenheid van de Week van de Geschiedenis aan 638 mensen vragen wat zij de belangrijkste gebeurtenis sinds WO-II vinden. De economische malaise van begin jaren tachtig komt op de tweede plaats in het onderzoek. De vondst van de aardgasbel in Slochteren in 1959 wordt als derde gewaardeerd.

Net daaronder staat het protest in de jaren zestig tegen het bevoegd gezag, met onder meer de Provo-beweging. Onderaan aan de ranglijst bungelt het verlies van het toenmalige Nederlands-Indië in 1949.

De moord op Fortuyn scoorde 46 procent. De economische crisis en 'Slochteren' kregen elk 17 procent en het verlies van Nederlands-Indië kwam niet verder dan 4 procent.

Op de vraag voor welke gebeurtenis Nederlanders zich moeten schamen antwoordde 22 procent het kolonialisme en de politionele acties. Een opvallend verschil met een onderzoek van het Historisch Nieuwsblad in 2000, waarbij dezelfde vraag werd gesteld, is de grotere schaamte over het Nederlandse slavenverleden.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief