Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zetelverlies CDA in peilingen gestopt

15 okt 04

Na weken van verlies in de peilingen heeft het CDA deze week de ban doorbroken en zelfs een zetel teruggewonnen. De opmars van oppositiepartij PvdA lijkt met opnieuw twee zetels winst nog altijd niet te stuiten.

De grootste partij in de Tweede Kamer CDA staat nog altijd op fors verlies, zo bleek vrijdagavond uit de Politieke Barometer van onderzoeksbureau Interview/NSS in het televisieprogramma NOVA. Zou Nederland nu mogen kiezen dan leveren de christendemocraten vijftien van hun huidige 44 zetels in. Vorige week waren er dat nog zestien.

Coalitiegenoot VVD eindigt in het lijstje net als vorige week op 23 zetels (nu 28). Alleen de derde regeringspartij D66 weet zijn huidige sterkte van zes zetels te behouden. De aanhoudende verliezen voor de coalitie in de afgelopen weken zijn daarmee tot stilstand gebracht.

De heersende maatschappelijke onvrede over het kabinetsbeleid doet de oppositie opnieuw goed. De PvdA groeit gestaag door. Ten opzichte van de laatste peiling vorige week heeft de partij van Wouter Bos er weer twee zetels bij gekregen. Met 59 zetels zou de partij veruit de grootste worden. Nu heeft de PvdA 42 zetels in de Tweede Kamer. Ook de SP pakt er in een week tijd een zeteltje bij en komt zo op vijftien. Dat zijn er nu acht.

Zowel de LPF als Wilders leveren deze week opnieuw in. Volgens Interview/NSS lijkt daarmee 'het Wilders-effect' te zijn verdwenen.

(Bron: Interview/NSS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief