Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grondgevechten uitgebroken bij Fallujah

17 okt 04

Amerikaanse militairen zijn zondag in de Iraakse stad Fallujah slaags geraakt met rebellen. Op een snelweg aan de rand van de stad, een broeinest van anti-Amerikaanse verzet, verzamelden zich tanks, pantserwagens en Humvee-jeeps.

Tanks bestookten volgens ooggetuigen posities van opstandelingen in het oosten van de stad, waar luide explosies klonken en rookwolken opstegen. De rebellen vuurden terug met mortier- en raketgranaten. Er zouden slachtoffers zijn gevallen, maar ambulances kunnen de gebieden vanwege de zware gevechten niet bereiken, aldus medici.

Door een aanval in het door rebellen gedomineerde Latifiya, ten zuiden van de Iraake hoofdstad Bagdad, zijn negen politiemannen gedood. Dat heeft de Iraakse politie zondag bekedngemaakt. Het negental kwam om het leven toen opstandelingen zaterdagavond het vuur openden op het minibusje waarin zij reden.

Opstandelingen hebben zondag in de Iraakse hoofdstad Bagdad een stadion bestookt waar wapens werden ingezameld. Door de aanval met mortiergranaten kwamen twee leden van de Iraakse Nationale Garde en een burger om het leven. Zeker negen burgers raakten gewond.

Het stadion staat in de uitgestrekte sloppenwijk Sadr-City, waar sjiitische militieleden een week lang hun wapens kunnen inleveren. De inlevertermijn van de actie, die bedoeld is om de opstand in de wijk te beëindigen, loopt zondag af.

De afgelopen week zijn echter maar een handjevol bruikbare wapens ingeleverd, aldus een Amerikaanse legerfunctionaris zondag. "We hadden verwacht dat er duizenden wapens zouden worden ingeleverd",aldus de zegsman. "Maar zoveel hebben we er niet gezien". Hij zei te verwachten dat de militieleden zich niet werkelijk ontwapend hebben.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief