Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Banenverlies in 2003 groter dan gedacht

18 okt 04

De werkgelegenheid is vorig jaar meer gekrompen dan eerder gedacht. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maakte maandag bekend dat het aantal banen in 2003 met 1,1 procent afnam. Er gingen 76.000 arbeidsplaatsen verloren. Dat betekent ruim een verdubbeling van de krimp die het CBS eerder noteerde.

Dit voorjaar ging het CBS nog uit een afname met 0,4 procent, ofwel een banenverlies van 33.000. Volgens CBS-onderzoekster C. Melser moesten de cijfers worden bijgesteld omdat inmiddels meer bedrijven en organisaties gegegevens hebben verstrekt. "In dit onderzoek zitten in ieder geval alle bedrijven en instellingen met twintig werknemers of meer."

Bovendien wees Melser erop dat de cijfers die dit voorjaar bekend werden gemaakt een gemiddelde zijn over 2003. Uit de nieuwe gegevens blijkt verder dat vorig jaar alle provincies behalve Flevoland geconfronteerd werden met een krimp van de werkgelegenheid. Flevoland noteerde een banengroei van 1 procent, terwijl Utrecht als slechtste scoorde met een verlies van 2,2 procent van de arbeidsplaatsen.

In de vier grootstedelijke gebieden werd de grootste afname aan werkgelegenheid in de regio Amsterdam gemeten. Hier gingen ruim 14.000 banen verloren. In Utrecht verdwenen bijna 13.000 arbeidsplaatsen, in Rotterdam-Rijnmond 9000 en in de regio Den Haag 6000. Vooral in de commerciële dienstverlening vervielen volgens het CBS veel banen.

Van de 25 gemeenten met het grootste aantal banen binnen de grenzen, kenden slechts vier steden een lichte groei van de werkgelegenheid. Zo noteerde Leiden een banengroei van 0,4 procent. In Nijmegen was dat 0,3 procent, in Tilburg 0,2 procent en in Dordrecht 0,1 procent.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief