Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Deetman: ADO-aanhang werd uitgedaagd

18 okt 04

De ADO-supporters die zaterdag tijdens de voetbalwedstrijd ADO Den Haag-PSV kwetsende leuzen riepen en op rellen uit waren, zijn uitgedaagd door PSV-aanhangers. Dat zei burgemeester Deetman van Den Haag maandag. Wat de PSV-supporters hebben gezegd of gedaan om een deel van de Haagse aanhang zover te krijgen dat die zich liet gaan, zei Deetman niet.

Scheidsrechter Temmink legde de wedstrijd in het Zuiderpark tien minuten voor het einde stil omdat er massaal kwetsende leuzen klonken vanaf de Noordtribune met ADO-supporters. De burgemeester besliste vervolgens dat de wedstrijd niet mocht worden uitgespeeld.

Deetman benadrukte maandag dat het niet alleen om de spreekkoren ging. Ook waren enkele honderden supporters van de Noordtribune onderweg naar die van de PSV-aanhangers. Een hek dreigde het te begeven. Ook buiten het stadion gebeurde het een en ander: daar gooiden ADO-aanhangers met stenen ruiten van een of meer bussen in. De combinatie van kwetsende spreekkoren en problemen met de openbare orde was voor Deetman reden het spel niet meer te laten hervatten.

ADO bekijkt maandag hoeveel mensen een stadionverbod krijgen naar aanleiding van de gebeurtenissen, liet Deetman weten. Verder wil hij van het bestuur van de club en vooral van de supportersvereniging horen wat tegen dit soort zaken kan worden gedaan. Het ging de afgelopen jaren zeer veel beter met de supporters, dat mag nu niet wegzakken, meent de burgemeester. "Het is dit jaar al vroeg in het seizoen flink misgegaan."

De burgemeester kan zich overigens voorstellen dat de ADO-aanhangers die zich wél goed gedragen, het vervelend vinden dat hun reputatie met elk incident verslechtert. Ook supporters van andere clubs roepen dingen die niet door de beugel kunnen en die moeten ook worden aangepakt. "Het is de verantwoordelijkheid van alle clubs." Het bestuur van ADO Den Haag is volgens Deetman strenger voor de fans dan veel andere clubs in het betaald voetbal.

Het Openbaar Ministerie onderneemt niets tegen de leuzenroepers. "De wedstrijd is stilgelegd wegens kwetsende en niet om discriminerende spreekkoren. Vandaar dat het een zaak is van de club en de gemeente", legde een woordvoerder uit.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief