Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

ADO wil gerechtelijke stappen tegen aanstichters

18 okt 04

ADO Den Haag wil de aanstichters van de ongeregeldheden van het duel met PSV ook juridisch vervolgen. De club onderzoekt de mogelijkheden daartoe, zo verklaarde de voorzitter van de raad van commissarissen Ruurd de Boer maandag.

Eerder al kondigde de club aan stadionverboden voor onbepaalde tijd te willen uitdelen aan de fans die er met kwetsende spreekkoren voor zorgden dat de wedstrijd van zaterdag werd stilgelegd en later gestaakt. De Boer: "Verder is het duidelijk dat ons imago schade is berokkend. We bekijken in hoeverre dat is te verhalen op de daders."

Aan de hand van videobeelden denkt de club minimaal zo'n dertig omstreden bezoekers te kunnen identificeren. "We zullen nog fanatieker de beelden en het geluidsmateriaal onderzoeken om de schuldigen te achterhalen", gaf John van Ringelenstein, vice-voorzitter van de raad van commissarissen, maandag aan.

Van Ringelenstein gaf toe dat het verhalen van de imagoschade voor ADO Den Haag weleens een moeilijke zaak zal kunnen worden. "Of dat haalbaar is of niet zullen deskundigen voor ons moeten uitzoeken. We weten het niet. We gaan wel alles aanwenden om de daders civiel- dan wel strafrechtelijk te laten vervolgen."

Burgemeester Deetman gaf maandag aan af te wachten welke maatregelen ADO Den Haag zelf neemt naar de supporters op de Midden-Noord, de betreffende tribune waar de spreekkoren vandaan kwamen. "Het is niet zo dat we Midden-Noord zullen afsluiten, we proberen de daders op alle andere mogelijke manieren aan te pakken", liet Van Ringelenstein weten.

Deetman legde de schuld niet in zijn geheel neer bij de Haagse aanhang. De ADO-supporters die de leuzen riepen en op rellen uit waren, zijn volgens hem uitgedaagd door PSV-aanhangers.
Deetman benadrukte dat het niet alleen om de spreekkoren ging. Ook waren enkele honderden supporters van de Noordtribune onderweg naar die van de PSV-aanhangers. Een hek dreigde het te begeven. Ook buiten het stadion gebeurde het een en ander: daar gooiden ADO-aanhangers met stenen ruiten van een of meer bussen in. De combinatie van kwetsende spreekkoren en problemen met de openbare orde was voor Deetman reden het spel niet meer te laten hervatten.

De burgemeester kan zich voorstellen dat de ADO-aanhangers die zich wél goed gedragen, het vervelend vinden dat hun reputatie met elk incident verslechtert. Ook supporters van andere clubs roepen dingen die niet door de beugel kunnen en die moeten ook worden aangepakt. "Het is de verantwoordelijkheid van alle clubs."

De supporters van ADO Den Haag hebben het gevoel dat alleen zij worden aangepakt wegens kwetsende spreekkoren. De Hagenaars menen dat ook fans van andere verenigingen zich schuldig maken aan dergelijke geluiden, maar dat daar niet tegen wordt opgetreden.

Verder werd bekend dat ADO Den Haag het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal, naar aanleiding van eerdere spreekkoren tijdens ADO Den Haag - Ajax, heeft afgewezen. Het voorstel hield in dat ADO twee thuiswedstrijden zonder publiek moest spelen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief