Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milosevic dient klacht in tegen Nederlandse arts

18 okt 04

Slobodan Milosevic heeft bij het Medisch Tuchtcollege een klacht ingediend tegen de Nederlandse arts Van Dijkman. Dat heeft Milosevic' Nederlandse advocaat N.M.P. Steijnen laten weten.

Van Dijkman is de auteur van een medisch rapport dat stelt dat Milosevic' gezondheid niet toestaat dat hij zich zelf verdedigt voor het Joegoslavië-Tribunaal. Daarom kreeg de ex-president van Joegoslavië begin september tegen zijn wil advocaten opgedrongen.

Volgens Steijnen heeft Van Dijkman op 'inspiratie' van het Tribunaal een "onvoldoende verantwoorde" en "pseudo-medische" rapportage uitgebracht. Daardoor heeft hij zich "medeplichtig gemaakt aan deze grove inbreuk op de fundamentele mensenrechten van Milosevic".

Steijnen stelt tevens dat Milosevic in de VN-gevangenis in Scheveningen "niet de medische zorg ontvangt die in deze potentieel levensbedreigende situatie noodzakelijk is". Er zou sprake zijn van "onvoldoende continue medische zorg en bewaking op specialistisch niveau". Van Dijkman zou helemaal geen cardioloog zijn, zoals het tribunaal beweert. Milosevic houdt betrokkenen "op voorhand aansprakelijk voor alle medische gevolgen, waaronder een eventueel overlijden", aldus Steijnen.

Milosevic diende eerder een tuchtrechtelijke klacht in tegen de opgedrongen advocaat Steven Kay.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief