Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Peres vreest voor leven Sharon

19 okt 04

De Israëlische oppositieleider Shimon Peres vreest voor het leven van premier Ariel Sharon. De bedreiging komt van de kant van tegenstanders van de ontruiming van de Gazastrook, aldus Peres in een vraaggesprek met de krant Maariv.

"De ophitsing heeft me angst aangejaagd, de harde woorden die weer te horen zijn", zegt de leider van de Arbeidspartij in de krant. "Ik ben bang dat iemand zal proberen de premier te vermoorden". Het doet hem denken aan de tijd van voor de aanslag op premier Rabin.

Die werd bijna negen jaar geleden in Tel Aviv door een extreemrechtse jood vermoord. Peres nam daarna het premierschap over. "Er bestaat veel gelijkenis tussen de situatie toen en nu", aldus Peres. Sharon wil de 8000 kolonisten volgend jaar uit de Gazastrook verwijderen.

Volgens de politie wordt Sharon met de dood bedreigd. Die was ooit de held van de kolonisten. In vroegere ministersfuncties was hij verantwoordelijk voor de bouw van een groot aantal nederzettingen. Sharon presenteert zijn Gazaplan maandag in het extra beveiligde parlement.

De Israëlische gevangenisautoriteiten hebben inmiddels opdracht gekregen ruimte te creëren voor de eventuele internering van honderden kolonisten die zich verzetten tegen de ontruiming van de Gazastrook. Dat heeft een zegsman van de gevangenisautoriteiten bevestigd.

Kolonisten zeggen dat de terugtrekking uit de Gazastrook tot een burgeroorlog in Israël zal leiden. Minister Tommy Lapid van Justitie waarschuwde recent dat rechtse extremisten mogelijk binnenkort in administratieve hechtenis (detentie zonder aanklacht) worden geplaatst.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief