Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rode Kruis vreest ongekende voedselcrisis Darfur

19 okt 04

In de Sudanese regio Darfur, die wordt geteisterd door geweld, dreigt een ongekend voedseltekort. De crisis is groter dan de hongersnoden in de afgelopen decennia, waarschuwde het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) dinsdag in Genève.

De organisatie baseert haar vrees op een onderzoek in twintig dorpen in de uitgestrekte regio. Dorpsbewoners meldden dat zij nog moeilijker aan voedsel konden komen dan in de periodes van grote droogte in de jaren tachtig en negentig. Volgens het ICRC verschilt de huidige crisis van de eerdere hongersnoden omdat er nu sprake is van een combinatie van onveiligheid en voedseltekorten.

Veel boeren konden door de gevaarlijke situatie slechts eenderde van hun reguliere aantal gewassen planten. Het voedseltekort zal naar verwachting van het ICRC aanhouden tot de volgende oogst aan het einde van 2005. Tot die tijd vreest het Rode Kruis voor het leven van families die in de wildernis eten gaan zoeken. Zij lopen daar kans door de Arabische milities aangevallen te worden.

Bovendien bestaat het gevaar dat nog meer mensen naar vluchtelingenkampen trekken omdat daar betere voorzieningen zouden zijn. In het door etnisch geweld geteisterde Darfur zijn sinds maart ongeveer 70.000 mensen omgekomen door geweld, ondervoeding en ziekte. Bijna anderhalf miljoen mensen zijn hun dorp ontvlucht. Van hen verblijven er ongeveer 200.000 in buurland Tsjaad.

De Verenigde Naties noemen de crisis in Darfur een van de ernstigste humanitaire crises van dit moment. VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft de donorlanden die hulp hebben toegezegd aan Darfur dinsdag opgeroepen om ook daadwerkelijk met al het beloofde geld over de brug te komen. "We hebben de 200 miljoen dollar waar we om gevraagd hebben en die ons is beloofd nog niet binnen".

Het geld is nodig voor de noodopvang van vluchtelingen uit Darfur en voor de vredesoperatie van de Afrikaanse Unie (AU) in het gebied. De AU wil de missie die nu uit driehonderd militairen bestaat, uitbreiden tot 4000 militairen. De VN bekostigen de missie om de orde in Darfur te herstellen, maar komen nu dus geld tekort.

(Bron: ANP/Reuters/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief