Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Waal: kom snel met echte ruimte

19 okt 04

FNV-voorzitter De Waal roept het kabinet op snel met "echte onderhandelingsruimte" te komen voordat het conflict met de vakbeweging nog verder verhardt. Hij deed dat dinsdagavond op een bijeenkomst van de Maatschappij voor Nijverheid en Handel in Hoevelaken.

Volgens De Waal zijn er op het gebied van levensloop en prepensioen nog mogelijkhedenvoor "absolute verbeteringen". Maar dan moet het kabinet bereid zijn het verlofsparen in de nieuwe levensloopregeling ook aantrekkelijk maken voor mensen met midden- en lagere inkomens. "Geef ons de mogelijkheid het goedkoper en dus collectief te organiseren. Nu is het alleen een aantrekkelijke regeling voor rijke oude mannen", aldus De Waal.

Met het "opplussen van de levensloopregeling" is het kabinet er echter volgens De Waal nog niet. Ook moet er een door de overheid fiscaal ondersteunde prepensioenregeling blijven voor mensen die veertig jaar hebben gewerkt en voor slijtende beroepen. Het kabinet kan aan deze wens gehoor geven via de motie van LPF-Tweede-Kamerlid Herben.

De Waal stelde dat ook "echte onderhandelingsruimte" noodzakelijk is voor dossiers als WAO, WW en het al dan niet algemeenverbindend verklaren van sector-CAO's om de zaak vlot te trekken. Nog beter zou het volgens hem zijn als het kabinet "het moordende tempo" waarin men pensioenvoorzieningen wil veranderen, zou temporiseren.

De FNV-voorzitter waarschuwt het kabinet dat de verkenningsoperatie van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie te lang duurt. "Houd op met dat gesnuffel, kom met echte onderhandelingsruimte over de brug. Wat heb ik aan een luisterend oor. Ik wil een pratende mond." Hij zei dat hoe langer het duurt voordat het kabinet over de brug komt, hoe dieper de vakbeweging zich zal ingraven. "De acties zullen verharden en de oplossing zal moeilijker worden naarmate de tijd verstrijkt."

Sinds vorige week voert Van der Knaap gesprekken met werkgevers en de vakbeweging over de verstoorde verhoudingen. De verwachting is volgens bronnen in Den Haag en bij sociale partners dat het nog tot begin volgende week gaat duren. Van der Knaap informeert op gezette tijden premier Balkenende en de ministers Zalm van Financiën en De Geus van Sociale Zaken over de vorderingen van zijn verkenning.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief