Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CARE stopt in Irak na ontvoering directrice

20 okt 04

Hulporganisatie CARE International heeft woensdag haar werkzaamheden in Irak opgeschort naar aanleiding van de ontvoering van Margaret Hassan, de directrice van CARE in het Arabische land. De hoofddirecteur in Australië, Robert Glasser, heeft dat tegen de Australische zender ABC gezegd.

Hassan werd dinsdag op weg naar haar werk in Bagdad ontvoerd. Diezelfde dag toonde de Arabische zender al-Jazeera beelden van de vrouw, die in een kamer zat en er bang uitzag. Op de video werden ook beelden getoond van Hassans legitimatiebewijzen. Een onbekende Iraakse groepering zei haar te hebben gegijzeld.

De in Ierland geboren Margaret Hassan is met een Iraakse man getrouwd en heeft de Iraakse nationaliteit. Ze zou echter ook een Brits paspoort hebben. Hassan woont al ruim dertig jaar in het Arabische land en heeft daar de afgelopen 25 jaar gewerkt voor humanitaire organisaties. Gezien de recente onthoofdingen van buitenlanders in Irak doet CARE er alles aan om te benadrukken dat Hassan zichzelf ziet als deel van de Iraakse bevolking. "Hassan zou nooit overwegen terug te gaan naar Groot-Brittannië", zei een CARE-woordvoerder tegen ABC.

Hassan heeft voor en tijdens de oorlog diverse malen gewezen op de slechte humanitaire situatie in haar land. De Britse deelname aan de oorlog noemde ze "treurig". Ze zei kort voor het begin van het militaire conflict tegen The Newcastle Journal in Irak te zullen blijven en niet bang te zijn voor vergeldingsacties van Irakezen.

De CARE-directrice in Irak is ook bij veel Amerikaanse televisiekijkers bekend. Ze is vaak op televisie geweest bij onder meer CNN. The Washington Post omschreef haar als "een van de bekendste hulpverleensters in Irak".

Ontvoeringen in Irak hebben tot nu toe zeker dertig mensen het leven gekost. De ontvoerders hebben het meestal gemunt op buitenlanders die samenwerken met de internationale troepenmacht in Irak. Vermoedelijk zitten er nog gijzelaars vast uit onder meer Canada, Egypte, Frankrijk, Jordanië, Koeweit, Libanon, Somalië, Syrië, Turkije, de VS en Zweden. Veel buitenlandse bedrijven en hulporganisaties hebben zich uit Irak teruggetrokken om de gijzelaars te redden of meer ontvoeringen van hun landgenoten te voorkomen.

CARE is sinds 1991 actief in Irak en heeft er 72 werknemers, van wie ongeveer dertig in Bagdad. Buitenlandse medewerkers van de non-gouvernementele organisatie waren al in november uit Irak teruggetrokken.

(Bron: ANP/AFP/EFE)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief