Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Parkeerverbod voor terreinwagens in Nijmegen

20 okt 04

De Nijmeegse gemeenteraad heeft het stadsbestuur woensdagmiddag opgedragen een parkeerverbod voor grote terreinwagens in de stad in te voeren. Een motie om dat verbod te bewerkstelligen van GroenLinks is met negentien stemmen voor en zestien tegen aangenomen.

Nijmegen is de eerste stad in Nederland die optreedt tegen het gevaarlijke en milieuvervuilende rijden met extreem grote terreinwagens. Eerder namen Parijs en Londen maatregelen om het gebruik van deze auto's aan banden te leggen. Vanaf 2007 gaat een Europees verbod gelden voor de zogenoemde bull bar of koeienvanger op de voorbumper van de wagens. Minister Peijs van Verkeer kondigde vorige week een onderzoek aan naar de negatieve impact van grote en zware terreinwagens.

GroenLinks diende de motie in, omdat de fractie de luchtvervuiling die dergelijke wagens veroorzaken onaanvaardbaar vindt. Ook de meestal ernstige gevolgen van een aanrijding met een zware terreinwagen baren de fractie zorgen.

"Deze buitensporig grote auto's horen niet in het stadsverkeer thuis. Maar ze worden nauwelijks gebruikt voor het berijden van zwaar terrein. Dergelijke aso-bakken zijn uitsluitend statussymbolen voor veelverdieners om lekker mee te gaan shoppen", aldus GroenLinks-fractievoorzitter W. van Eck. De dure terreinwagens zijn erg populair geworden. De laatste vier jaar zijn in Nederland 50.000 van deze dure wagens verkocht.

De motie van GroenLinks is gesteund door de fracties van de PvdA en de Seniorenpartij. Ook twee leden van de SP stemden voor. De tegenstemmers hebben zich heftig verzet, onder meer omdat zij vinden dat het niet aan de overheid is om te bepalen in welke auto iemand mag rijden. Volgens Van Eck zijn bezitters van een zware terreinauto financieel best in staat om een andere, kleinere auto te kopen voor het stadsverkeer. Hij vindt dat er "een wijs besluit" is genomen.

Het parkeerverbod gaat in elk geval gelden voor het Nijmeegse stadscentrum en een ring van ongeveer 2,5 kilometer daaromheen. Bezitters van een terreinwagen mogen hun voertuig daar nergens meer parkeren op straffe van een wielklem en een bekeuring. Het verbod betreft wagens die zonder buitenspiegels breder zijn dan 1,85 meter en/of langer dan 5 meter. Volgens GroenLinks zijn dat de echte "PC Hoofttractoren", zo genoemd naar de Amsterdamse winkelstraat waar steeds meer zware terreinwagens opduiken.

De RAI, branchevereniging van importeurs, is verbijsterd door het besluit van de gemeenteraad. "Ik zie het al voor me, een ambtenaar die met een meetlint door de binnenstad moet", aldus een woordvoerder.

De vereniging vraagt zich bovendien af of er in Nijmegen überhaupt wel auto's rijden die breder zijn dan 1,90 meter. "Het gaat om een paar modellen waarvan er ongeveer honderd zijn verkocht in het hele land." De vereniging adviseert het Nijmeegse college om de motie niet uit te voeren.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief