Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Gaza-plan Sharon is overwinning van intifada'

22 okt 04

De voorgenomen Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook betekent een overwinning voor de Palestijnse intifada. Dat zegt de tot levenslang veroordeelde Palestijnse leider Marwan Barghouti in een vraaggesprek met de Duitse krant Die Welt, dat vrijdag is gepubliceerd.

Het is het eerste interview dat de geestelijk vader van de tweede Palestijnse volksopstand aan een westers medium geeft. Volgens Barghouti is het duidelijk dat Israël de strijd tegen de intifada heeft verloren en is de terugtrekking uit de Gazastrook de eerste stap op weg naar een onafhankelijke Palestijnse staat.

Het plan van Ariel Sharon om volgend jaar alle nederzettingen op de Gazastrook te ontruimen en ook het leger uit het gebied terug te trekken, betekent volgens Barghouti niet dat de Israëlische premier is veranderd. "We zullen hem voor de aftocht geen blanco cheque geven", aldus Barghouti. "Gaza is niet meer dan 1 procent van het historische Palestina en slechts 5 procent van het gebied dat Israël sinds 1967 bezet houdt".

De opstand van de Palestijnen in de door Israël bezette gebieden begon vier jaar geleden en heeft al aan circa 3500 Palestijnen en bijna duizend Israëliers het leven heeft gekost. De directe aanleiding voor de opstand was het bezoek in september 2000 van Sharon, toen nog oppositieleider, aan de voor moslims en joden heilige Tempelberg.

Barghouti werd in april 2002 op de Westelijke Jordaanover opgepakt door het Israëlische leger. Een Israëlische rechtbank veroordeelde Barghouti in juni dit jaar tot vijfmaal levenslang wegens betrokkenheid bij het leggen van hinderlagen waardoor vijf mensen om het leven kwamen.

Onder de Palestijnen is Barghouti populairder dan de Palestijnse leider Yasser Arafat. Velen zien hem als de gedoodverfde opvolger van de president. Barghouti, die in het verleden harde kritiek had op de corruptie en het bestuurlijk onvermogen binnen de Palestijnse Autoriteit, is in het interview met Die Welt betrekkelijk mild. Volgens hem "faalt iedere Palestijnse regering zolang de bezetting, de systematische vernietiging en de collectieve bestraffingen voortduren".

Barghouti was lang een voorstander van de Oslo-vredesakkoorden tussen Israël en de Palestijnen uit 1993 en overlegde veelvuldig met allerlei Israëlische politici. Hij zegt nog steeds achter het principe 'twee staten voor twee volken' te staan, maar volgens hem is Israël de laatste jaren verworden tot een "racistische, extremistische en fundamentalistische maatschappij" die geen echte vrede met de Palestijnen wil en "wordt geregeerd door de maffia".

Zijn leven in de zwaarbeveiligde Hadarim-gevangenis valt Barghouti zwaar. Hij zit ge‹soleerd van de medegevangenen in een vieze cel vol insecten en kakkerlakken. Eenmaal per dag wordt hij kort gelucht, met handen en voeten geketend. Barghouti heeft zijn familie al twee jaar niet meer gezien en zijn advocaat ziet hij weinig. Overigens is het schriftelijke contact tussen Barghouti en Die Welt via de advocaat verlopen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief