Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw terrorismeverdachte vrij

22 okt 04

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie laat vrijdag opnieuw een verdachte van terroristische activiteiten vrij. Het gaat om de 30-jarige man Abdelaziz E., die de nationale recherche enkele weken geleden heeft aangehouden. Zijn advocaten L. Zegveld en B. Böhler hebben dat vrijdag gezegd. Het OM bevestigt dit.

E. wordt ervan verdacht dat hij explosieven heeft vervoerd of in zijn bezit heeft gehad. De man is familie van het gezin uit de Utrechtse Bucheliusstraat waar de politie eind september een grootscheepse inval deed, op zoek naar ontplofbaar materiaal. Dat werd echter niets gevonden.

Enkele gezinsleden werden opgepakt, maar twee dagen later weer vrijgelaten. Na de arrestatie van E. heeft de politie ook zijn woning in Brussel doorzocht. Daar werden eveneens geen explosieven of andere verdachte stoffen of voorwerpen aangetroffen.

Volgens een woordvoerster van het landelijk parket zijn er onvoldoende ernstige bezwaren om E. vast te houden. Wel blijft hij verdachte en gaat het onderzoek tegen hem door.

In dit onderzoek naar terrorisme zit de 37-jarige Hassan O. nog vast. De raadkamer verlengde twee weken geleden zijn voorlopige hechtenis met dertig dagen. De politie vond bij Hassan in zijn woning weliswaar geen explosieven, maar wel vertrouwelijke informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Het OM deed al onderzoek naar het lekken van staatsgeheimen en bekijkt nu of er verband tussen beide zaken is. De Rijksrecherche hield eind september in het kantoor van de AIVD in Leidschendam een 34-jarige medewerker van de dienst aan. Hij wordt ervan verdacht de gevoelige, geheime informatie van de AIVD aan twee andere mannen te hebben verstrekt. Dit tweetal werd vervolgens opgepakt voor heling van de documenten van de inlichtingendienst.

Volgens Zegveld is haar cliënt alleen aangehouden op basis van een ambtsbericht van de AIVD. Daarin staat volgens haar dat E. in het weekeinde van 11 en 12 september explosieven van België naar Nederland zou hebben gebracht. De afgelopen weken heeft justitie vier getuigenverklaringen onderzocht, die aangaven dat deze verdachte het hele bewuste weekeinde in Brussel verbleef en niet naar Nederland is gegaan.

"Daarom laat de officier van justitie mijn cliënt nu gaan", verduidelijkt Zegveld. "We zijn blij met zijn vrijlating", vertelt Böhler. "Maar het is nu weer voor de zoveelste keer feitelijk vastgesteld dat de betrouwbaarheid van de informatie van de AIVD nihil is. Dat is heel zorgelijk. Het wordt tijd dat de kwaliteit van de AIVD en de betrouwbaarheid van hun informatie, eigenlijk hun hele functioneren, aan de orde wordt gesteld."

"E. heeft drie weken vastgezeten op basis van informatie die feitelijk onjuist bleek te zijn", constateert Böhler. "Dit is niet de eerste keer. Het is de afgelopen tijd duidelijk geworden dat in dit soort zaken de informatie van de inlichtingendienst keer op keer niet klopt."

Onlangs liet het OM de aanklacht 'voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland' bij vier andere mannen vallen. Ook in deze zaak was justitie niet in staat om dit te bewijzen. Half september kondigde minister Donner van Justitie nog trots aan dat zij waren opgepakt in verband met mogelijke terroristische aanslagen op doelen zoals Schiphol en de Tweede Kamer.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief