Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden door zelfmoordaanslagen in Irak

23 okt 04

In Irak hebben vanmorgen twee zelfmoordaanslagen plaatsgevonden. Bij Ramadi kwamen tien Iraakse rekruten om en vielen tientallen gewonden toen een auto vol explosieven explodeerde voor een legerbasis. In de plaats Ishaqi, bij Samarra, blies even later een man zich in zijn auto op voor een controlepost van de Iraakse Nationale Garde. Daarbij kwamen zes politieagenten om het leven.

De basis bij de Iraakse stad Ramadi, ongeveer 200 kilometer ten westen van Bagdad, zou zowel door het Amerikaanse als het Iraakse leger worden gebruikt. Onder de gewonden zouden geen Amerikanen zijn.

Mogelijk hadden de daders het voorzien op Irakezen die zich wilden aanmelden voor een baan. De basis zou als opleidingskamp fungeren. De slachtoffers zijn volgens de zegsman vooral politiemensen in opleiding. Opstandelingen in Irak zien hen als verraders die met de Amerikanen heulen. Op dit soort doelen worden vaker aanslagen gepleegd.

In Fallujah heeft het Amerikaanse leger vanochtend een vooraanstaand lid van de terreurgroep van al-Zarqawi opgepakt, samen met vijf andere opstandelingen. De man was onlangs in de organisatie in rang gestegen, nadat zijn meerderen waren aangehouden. De naam en nationaliteit van de verdachte is niet bekendgemaakt.

De groep van Al Zarqawi wordt verantwoordelijkheid gehouden voor de onthoofding van elf Iraakse militairen en een bomsaanslag waarbij meer dan dertig kinderen omkwamen.

Al-Zarqawi geldt als een van de meest gezochte terroristen. De VS is vastbesloten de bende van al-Zarqawi uit Fallujah te verdrijven. Bijna dagelijks bombarderen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen doelen in de stad.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief