Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Grote hoeveelheid explosieven Irak verdwenen'

25 okt 04

De Iraakse interim-regering heeft de VS en internationale wapeninspecteurs gezegd dat bijna 380 ton krachtige explosieven zijn verdwenen uit een voormalige militaire basis. De locatie wordt niet meer gecontroleerd door de Amerikanen. Afgelopen zaterdag is er nog geplunderd. Dat heeft The New York Times maandag gemeld.

Volgens de krant hebben functionarissen van het Witte Huis en het Pentagon toegegeven dat de explosieven, die lagen opgeslagen op het complex al-Qaqaa (30 kilometer ten zuiden van Bagdad), ergens na de Amerikaanse inval vorig jaar zijn verdwenen. Condoleezza Rice, de nationale veiligheidsadviseur, zou er pas de afgelopen maand over zijn geïnformeerd.

Amerikaanse wapendeskundigen zeggen in de krant bang te zijn dat de explosieven worden gebruikt tegen Amerikaanse militairen en Iraakse veiligheidstroepen. Met de explosieven RDX en HMX, de meest krachtige en brisante conventionele explosieven, kunnen grote gebouwen worden opgeblazen, raketten worden geproduceerd en nucleaire wapens tot ontploffing worden gebracht.

Europese diplomaten hebben tegen The New York Times gezegd dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) de VS hebben gewaarschuwd voor het gevaar van de krachtige explosieven. Er zou bij de Amerikanen op zijn aangedrongen om de "grootste vindplaats van explosieven in de moderne geschiedenis" tegen terroristen te beschermen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief