Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet en sociale partners praten weer

26 okt 04

Het kabinet en de sociale partners praten weer met elkaar over hun conflict over de ingrepen in VUT, prepensioen en WAO. Zondag vond er al een geheim gesprek plaats tussen premier Balkenende en de ministers Zalm van Financiën en De Geus van Sociale Zaken met sociale partners.

Maandagnacht vond opnieuw in alle stilte een onderhoud plaats tussen het kabinet en de top van de vakbeweging. Een technisch overleg op ambtelijk niveau werd dinsdagmiddag al na enkele minuten beëindigd, omdat vice-voorzitter Jongerius van de FNV woedend wegliep. Zij werd verrast door de aanwezigheid van de werkgevers. Volgens ingewijden had FNV-voorzitter De Waal vergeten aan haar door te geven dat ook zij van de partij zouden zijn.

CNV-voorzitter Terpstra verweet de werkgevers dat zij de pers zouden hebben ingeseind. Toen de partijen arriveerden, bleken er camerateams klaar te staan bij het SER-gebouw in Den Haag waar de besprekingen plaatsvonden. Het afbreken van het overleg was maar van korte duur. Later op de dag begonnen opnieuw gesprekken "op allerlei niveaus en met allerlei communicatiemiddelen", aldus betrokkenen.

Of de hoofdrolspelers elkaar ook opnieuw fysiek hebben ontmoet, is niet bekend. Ook over de inhoud van de besprekingen wilde niemand iets kwijt. Kabinet en sociale partners wezen erop dat publiciteit het proces geen goed zou doen. "Een broedende kip moet je niet storen", aldus Zalm.

Belangrijk onderwerp van gesprek is het kabinetsplan om het gebruik van VUT en prepensioen te ontmoedigen. Dat voornemen was de reden voor de breuk tussen kabinet en sociale partners afgelopen voorjaar. Maar ook de WAO is een hoofdpunt bij de onderhandelingen. De vakbeweging eist van het kabinet dat het zijn plannen vervangt door het minder vergaand WAO-voorstel van de SER.

Het kabinet zou bereid zijn de sociale partners tegemoet te komen, als ook zij concessies zouden willen doen, bijvoorbeeld over loonmatiging. Minister Zalm is eventueel bereid extra geld beschikbaar te stellen om bonden en werkgevers over de streep te trekken. Ingewijden gaan ervan uit dat de partijen proberen het deze week eens te worden. "Op deze manier kun je niet lang doorgaan."

De noodzaak tot haast is overigens minder groot dan het eerst leek, omdat de Tweede Kamer heeft besloten de behandeling van het wetsvoorstel over VUT en prepensioen, dat maandag zou plaatsvinden, een week uit te stellen. Het kabinet slaagt er namelijk niet in de schriftelijke vragen van de Kamer over dit wetsontwerp op tijd te beantwoorden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief