Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Barroso trekt voorstel voor Europese Commissie in

27 okt 04

Aankomend voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft zijn voorstel voor de nieuwe commissarissen ingetrokken. Hij wil nieuw overleg met de regeringsleiders over de kandidaat-eurocommissarissen. Dat maakt hij deze ochtend in het Europees Parlement bekend, aldus europarlementariërs Wiersma (PvdA) en Maaten (VVD) woensdag na spoedoverleg van fractievoorzitters met Barroso.

Door het intrekken van het voorstel vermijdt Barroso een mogelijke afkeuring van zijn team woensdag door het Europees Parlement. Ongeveer de helft van de parlementariërs verzet zich hevig tegen de Italiaanse kandidaat Buttiglione op justitie. Het parlement kan alleen de hele Europese Commissie afkeuren of goedkeuren.

Het uitstel geldt waarschijnlijk voor een halve of hele maand. Dan vergadert het Europees Parlement opnieuw. De vertraging betekent dat ook de Nederlandse kandidaat Kroes niet maandag aan het werk kan, zoals gepland. Eurocommissaris Bolkestein moet langer aanblijven.. "Barroso is blijkbaar bang om te verliezen", zei Wiersma. De socialisten hebben nog geen reactie op het uitstel. "Het hangt af van de voorwaarden die hij straks in het parlement bekend gaat maken. Als hij serieus met de regeringsleiders gaat praten over een veranderd team zou dat goed zijn."

Maaten (VVD) vindt het intrekken van het voorstel prima. Hij rekent erop dat Italie een andere kandidaat stuurt voor de post justitie. Ook een wisseling met een andere commissaris vindt de VVD'er voldoende.

Door het uitstel kunnen EU-regeringsleiders vrijdag in Rome over hun kandidaat-eurocommissarissen overleggen. De huidige EU-voorzitter Nederland overweegt op donderdag een extra top over de crisis rond de Europese Commissie. De regeringsleiders, onder wie premier Balkenende, zijn in Italië voor de feestelijke ondertekening van de nieuwe ontwerpgrondwet van de Europese Unie.

De Italiaanse premier Berlusconi heeft dinsdagavond nog overlegd met zijn kandidaat Buttiglione. Die was eerder niet bereid van zijn post af te zien. Wel stond hij een deel van zijn taken af aan Barroso en beloofde hij niet te stemmen over zaken die hem gewetensnood opleveren.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief