Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verwarring over gezondheid Arafat

28 okt 04

De Palestijnse leider Yasser Arafat is ziek, maar het was donderdagochtend onduidelijk hoe ernstig. De belangrijkste Palestijnse onderhandelaar Erekat noemde de situatie niet kritiek, in tegenstelling tot secretaris Libdeh van het Palestijnse kabinet. Een anonieme Palestijnse minister had eerder gezegd dat de president "erg, erg ziek" is. Arafats woordvoerder sprak over een stabiele toestand.

Arafat bleek in zijn hoofdkwartier in Ramallah (Westelijke Jordaanoever) het islamitische ochtendgebed bij te kunnen wonen. Hij oogde erg vermoeid en zwak, maar hij was in staat om te bidden, meldde een Palestijnse functionaris in het complex.

Volgens de zegsman van Arafat heeft de president rust en medische zorg nodig. Tal van artsen, toegesneld uit onder meer Egypte en Tunesië, stonden de 75-jarige Arafat in de nacht van woensdag op donderdag bij. De artsen zouden hebben geadviseerd om Arafat naar een ziekenhuis te brengen.

Donderdag worden nog meer artsen verwacht, onder wie een neuroloog uit Jordanië. Veel van deze medici hebben Arafat al eerder behandeld.

Volgens eerdere berichten lijdt de Palestijnse president aan een zware griep. Ook onderging hij recent een inwendig onderzoek wegens maagklachten.

Jeruzalem liet weten dat Arafat naar elk ziekenhuis ter wereld mag, meldde de Israëlische radio. Mogelijk aarzelt Arafat te vertrekken, omdat hij vreest dat Jeruzalem hem niet terug laat keren naar Palestijns gebied.

Arafats vrouw Suha, die in Frankrijk woont, besloot haar man op te zoeken. Het paar leeft sinds het begin van de Palestijnse opstand in 2000 gescheiden. De Palestijnse premier Qurei en diens voorganger Abbas waren al aan Arafats ziekbed.

Volgens Israëlische media is Arafat woensdagavond tien minuten buiten bewustzijn geweest. De bewaker die dit meldde, zei dat Arafat onwel was geworden na het eten van soep. Rondom Arafats verblijf staan honderden Palestijnen, benieuwd naar de toestand van hun leider.

Arafats woordvoerder sprak de melding van de Arabische tv-zender al-Jazeera tegen, dat Arafat een comité van drie man heeft benoemd dat hem moet vervangen bij afwezigheid. Volgens de zender gaat het om Qurei, Abbas en de parlementsvoorzitter. Het trio zou de taken van Arafat waarnemen als die een operatie moet ondergaan.

Als Arafat zijn taak niet meer kan uitvoeren wordt hij volgens de Palestijnse wet voor maximaal zestig dagen opgevolgd door de parlementsvoorzitter. Sinds maart is dat Rawhi Fattuh, ooit minister van Landbouw en een naaste getrouwe van Arafat. Het ligt evenwel voor de hand dat de werkelijke uitvoerende macht naar premier Qurei gaat.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Shaath, had dinsdag gezegd dat de president pijn leed door een ernstige buikgriep. Maandag onderging Arafat een endoscopie. Artsen zouden hebben uitgesloten dat de Palestijnse leider maagkanker heeft.

Naar aanleiding van de berichten over de slechte gezondheid van Arafat, zijn de leden van de Palestijnse veiligheidsdiensten woensdagavond in de hoogste staat van paraatheid gebracht. De Palestijnen vrezen een bloedige strijd over de opvolging van Arafat na zijn dood. De leider zelf wees nooit een opvolger aan.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief