Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arafat voor behandeling naar Parijs

28 okt 04

De zieke Palestijnse leider Yasser Arafat zal zo snel mogelijk in Parijs een medische behandeling ondergaan. Dat heeft een woordvoerder van het Elysée, het presidentieel paleis van Frankrijk, donderdagavond bevestigd.

Zegsman Jérome Bonnafont van het Elysée zei dat Frankrijk Arafat ontvangt op verzoek van de Palestijnse Autoriteit. Parijs stuurt een vliegtuig om de Palestijnse leider op te halen. De mededeling uit Parijs kwam kort na de aankomst in Ramallah van Arafats vrouw Suha, die in Frankrijk woont, sinds de opstand in de Palestijnse gebieden in 2000 begon.

De gezondheidstoestand van Arafat verslechterde woensdagavond plotseling sterk. In allerijl werden toen drie artsen naar zijn hoofdkwartier in Ramallah gebracht. Donderdag onderzochten nog meer artsen hem. Volgens een van hen heeft Arafat "problemen met zijn bloed", die nader onderzoek en behandeling in het buitenland noodzakelijk maken. Volgens Israëlische media heeft Arafat waarschijnlijk leukemie.

Israël liet donderdag weten dat Arafat zich niet alleen mag laten behandelen waar hij wil, maar dat hij daarna ook mag terugkeren naar Ramallah. De afgelopen bijna drie jaar zat Arafat vast in zijn hoofdkwartier op de Westelijke Jordaanoever. Israël had hem herhaaldelijk te verstaan te geven dat hij dat wel kon verlaten, maar dat hij geen toestemming zou krijgen terug te keren.

Als Arafat komt te overlijden, nemen de Palestijnse premier Ahmed Qurei en zijn voorganger Mahmud Abbas waarschijnlijk de leiding over. Dat hebben Palestijnse functionarissen gezegd. Beiden zijn in het verleden in aanvaring gekomen met de president, maar zowel Qurei als Abbas was woensdagavond aan het ziekbed van Arafat.

Volgens de wet wordt de president voor maximaal zestig dagen opgevolgd door de parlementsvoorzitter. Dat is thans Rawhi Fattuh, ex-minister van Landbouw en een vertrouweling van Arafat. De vrees bestaat dat de dood van Arafat tot chaos in de bezette Gazastrook en Westelijke Jordaanoever leidt.

Naar aanleiding van de berichten over de slechte gezondheid van de leider waren de Palestijnse veiligheidstroepen woensdagavond al in hoogste staat van paraatheid gebracht. Ook het Israëlische leger bereidt zich voor op de mogelijke dood van Arafat en vreest onlusten in de Palestijnse gebieden.

Het dagblad Haaretz meldde dat het leger het afgelopen jaar al een scenario heeft uitgewerkt om onrust in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever tegen te gaan. Israël is bang verantwoordelijk te worden gehouden voor de dood van de 75-jarige Palestijnse leider. Ook houdt het leger rekening met massabetogingen en pogingen joodse nederzettingen en legerposten aan te vallen.

Maar zover is het nog niet. Arafat gaat vrijdagmorgen vroeg met een Jordaanse helikopter van Ramallah naar Amman. Daarvandaan vliegt hij, vergezeld door zijn artsen, naar Parijs.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief