Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

SP en Stadspartij eisen vertrek havenwethouder

28 okt 04

De SP en Stadspartij in Rotterdam hebben donderdag tijdens de raadsvergadering het vertrek geëist van havenwethouder Van Sluis van Leefbaar Rotterdam. De raad boog zich over de gevolgen van de door de directeur van het havenbedrijf afgegeven bankgaranties.

"De wethouder heeft in mei al vitale informatie voor de Rotterdammers en de gemeenteraad achtergehouden. De Rotterdamse burger is nu al miljoenen kwijt en gaat misschien nog een dikke 100 miljoen verliezen." Het verzoek om op te stappen van de SP en Stadspartij was geen officiële motie van wantrouwen tegen de wethouder, maar een motie waarmee de twee eenmansfracties aangaven dat volgens hen de houdbaarheidsdatum van Van Sluis is verstreken.

De PvdA oordeelde dat de wethouders Van Sluis (Haven) en Janssens (Middelen) hun werk niet goed hebben gedaan. De raad is op zijn minst onvolledig en onjuist ingelicht over de door directeur Scholten van het havenbedrijf getekende bankgaranties. Het college wist ook met wie men zaken deed, verwees de PvdA naar eerdere strubbelingen met zakenman Van den Nieuwenhuyzen. "De vinger is onvoldoende aan de pols gehouden. Ze hebben hun werk niet goed gedaan."

"We onderkennen dat de schok bij Van Sluis even groot was als bij ons. Dat is hard en pijnlijk als het vertrouwen zo is geschonden. Maar de verantwoordelijkheid voor dit schandaal ligt bij het college en zeker bij de wethouder. Zij zijn verantwoordelijk voor het handelen van ambtenaren", aldus PvdA-raadslid E. Kuijper.

Ze kondigde aan in haar tweede termijn terug te zullen komen op de vertrouwenskwestie, maar diende, ondanks aandringen van het CDA, geen motie van wantrouwen in. "Je moet eerlijk zijn en niet doen of het nog uitmaakt wat er vandaag wordt gezegd", aldus CDA-er F.J. van der Heijden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief