Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM in beroep tegen vrijspraak marinier Eric O.

29 okt 04

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van sergeant-majoor Eric O.. Dat hebben het Openbaar Ministerie (OM) en advocaat G.J. Knoops van de militair vrijdag laten weten.

De rechtbank in Arnhem vond dat justitie niet aannemelijk had kunnen maken dat de marinier eind vorig jaar in Irak ten onrechte een waarschuwingsschot heeft gelost, waardoor hij een Irakese burger doodde. Het OM is het niet met dit vonnis eens. Justitie had dan ook zes maanden voorwaardelijke militaire detentie en een taakstraf van 240 uur tegen O. geëist.

Volgens officier van justitie E. van Dusschoten loste de 43-jarige marinier op 27 december in strijd met de voor Nederlandse militairen geldende geweldsinstructies een waarschuwingsschot in de richting van een groepje Irakezen. De kogel zou de 32-jarige Irakees Abdullah Moushar Aadhafa hebben geraakt, waardoor de man later aan zijn verwondingen overleed.

De rechtbank oordeelde bijna twee weken geleden dat "de verdachte onder moeilijke omstandigheden was". Hij had onvoldoende mensen bij zich en het dreigingsbeeld dat hij schetste, is tijdens de behandeling van de zaak overeind gebleven, concludeerden de rechters. Ze vinden dat als uitgangspunt moet worden genomen dat je het verhaal van een militair moet geloven.

Alleen als een aanklager duidelijk kan aantonen dat de situatie anders was, kan een veroordeling volgen. "De stellingname van de rechtbank schept te weinig ruimte voor een objectieve toetsing van het handelen van militairen en maakt daardoor het strafrechtelijk onderzoek naar geweldsgebruik moeilijk", stelt het OM in een verklaring.

"De rechtbank gaat bij het vaststellen van de aannemelijkheid van de verklaringen van O. geheel voorbij aan het technische bewijs en diverse getuigenverklaringen." De aanklagende instantie vindt het mede daarom van groot belang dat ook het gerechtshof in Arnhem zich over deze zaak uitspreekt.

Het OM zegt ook aan de positie van O. te hebben gedacht, onder meer dat de militair door het hoger beroep langer geconfronteerd zal worden met de hele situatie. Het belang van een objectieve toetsing van het gebruik van geweld rechtvaardigt het echter in de ogen van justitie om in hoger beroep te gaan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief