Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe videoband Osama bin Laden

30 okt 04

De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft een nieuwe videoboodschap van Osama bin Laden uitgezonden. Op de band bekritiseert de terroristenleider de Amerikaanse president Bush. Hij doet Kerry als iemand die de Amerikanen ook niet kan beschermen.

Bin Laden waarschuwt de Amerikaanse kiezers dat de aanslagen van 11 september 2001 zich kunnen herhalen. Hij bekent op de band voor het eerst dat hij betrokken was bij het besluit om aanslagen te plegen op Amerikaanse doelen op 11 september 2001. De beelden waren de eerste van Bin Laden sinds september vorig jaar.

De videoband werd afgeleverd bij het Pakistaanse kantoor van de tv-zender al-Jazeera. De band werd achtergelaten bij de poort van het kantoor in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, zo heeft de Arabische nieuwszender laten weten. Het materiaal werd direct naar het hoofdkantoor in Qatar doorgestuurd en uitgezonden.

Amerikaanse diplomaten in het oliestaatje Qatar zouen vergeefs hebben geprobeerd te voorkomen dat het station de band zou uitzenden. De diplomaten kregen de band in handen enkele uren voordat de beelden op tv verschenen.

John Kerry heeft in een reactie op de videoband van Osama bin Laden gezegd "geen middel te schuwen om de terroristen op te sporen, op te pakken of te doden". De Democratische presidentskandidaat was George Bush net voor met zijn reactie op Bin Laden.

De president verscheen op tv en stelde dat "de Amerikanen zich niet door Bin Laden laten intimideren". De enkele uren eerder gepubliceerde videoband kan van invloed zijn op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen, op dinsdag.

De band geeft de twee kandidaten nieuwe munitie in de verkiezingsstrijd. Kerry verweet Bush dat hij in 2002 gezegd heeft zich"geen zorgen te maken over Bin Laden. Dat kwam de Democratische kandidaat op het verwijt te staan dat hij de band zou misbruiken voor politieke doeleinden.

Het Amerikaans leger heeft de band afgedaan als "propaganda". Woordvoerder majoor Scott Nelson gaf toe dat het leger niet weet waar Bin Laden zich bevindt. "Waarschijnlijk ergens in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan."

(Bron: ANP/NOS/CNN)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief