Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ziekte Arafat niet levensbedreigend

31 okt 04

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft geen leukemie of een andere levensbedreigde ziekte. Dat hebben Palestijnse functionarissen afgelopen weekeinde verklaard. Wat de nabij Parijs opgenomen Palestijnse president wel mankeert, wordt binnen enkele dagen duidelijk.

De 75-jarige voelde zich zondag in elk geval weer een stuk beter en voor het eerst sinds zijn aankomst vrijdag in Frankijk heeft hij ook weer gegeten. De Palestijnse berichten over de toestand van Arafat zijn niet bevestigd door artsen in het militaire ziekenhuis waar de zieke Palestijnse leider verblijft.

Op last van zijn familie mag Arafat nauwelijks bezoekers ontvangen. De Palestijnse ambassadeur in Frankrijk, Leila Shahid, zei zondagmiddag dat pas op zijn vroegst dinsdag nadere mededelingen over de gesteldheid van Arafat zijn te verwachten. Net als vorige week deden er ook dit weekeinde weer tegenstrijdige berichten de ronde over de toestand van Arafat.

Niet nader aangeduide "Palestijnse bronnen" zeiden zaterdag tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN dat zijn tijdperk als leider van het Palestijnse volk voorbij is. De president zou geen controle meer hebben over zijn "geestelijke vermogens, kan geen beslissingen meer nemen en kan niet meer coherent communiceren". De CNN-bronnen zeiden ook dat Arafat wel degelijk leukemie heeft.

De Palestijnse minister Saeb Erekat noemde de conclusies van CNN prematuur. Voor het eerst in decennia kwam zaterdag het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) bij elkaar zonder de zieke voorzitter. De vergadering had plaats in het grotendeels verwoeste hoofdkwartier van Arafat in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Mahmoud Abbas, de tweede man van de PLO en ex-premier, zat de bijeenkomst voor.

Ook aanwezig was huidig eerste minister Ahmed Qurei. De lege stoel van Arafat werd symbolisch aangeschoven. Volgens PLO-lid Yasser Abed Rabbo moest de bijeenkomst verzekeren dat ,,Palestijnse instituten blijven functioneren''. Die bewering werd zondag verder kracht bij gezet door vergaderingen van het parlement en van het Centraal Comité van Arafats Fatah-beweging.

Mocht Arafat komen te overlijden dan mag hij wat Israël betreft niet in Jeruzalem worden begraven. De Israëlische premier Sharon zal elk verzoek van die strekking afwijzen, meldde de Israëlische publieke radio zondag. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad. Ook zijn er belangrijke heiligdommen van de islam gevestigd.

Als er een nieuwe Palestijnse leiding mocht komen, is Sharon wel bereid daarmee te onderhandelen. Sharon heeft eerder gezegd dat Arafat na een behandeling in het buitenland mag terugkeren naar Ramallah. Aanvankelijk was de vrees bij de Palestijnse Autoriteit dat Israël de Palestijns leider wel zou laten vertrekken maar niet zou toestaan dat hij kan terugkeren naar zijn hoofdkwartier.

Sharon heeft verscheidene malen gezegd Arafat te willen uitschakelen en dat bedoelde hij zowel letterlijk als figuurlijk.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief