Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milosevic krijgt deel rechten terug

1 nov 04

Het hoger beroep van Steven Kay tegen zijn eigen benoeming als raadsman van Slobodan Milosevic is afgewezen. In de praktijk wordt echter aan veel bezwaren van Kay en Milosevic tegemoetgekomen. De ex-president van Joegoslavië krijgt de leiding terug bij de presentatie van zijn eigen verdediging.

DAt blijkt uit een schriftelijke beslissing van de Kamer van Beroep van het Joegoslavië-Tribunaal, die maandag is gepubliceerd. Milosevic mag zelf de getuigen uitkiezen en hen als eerste ondervragen. Hij mag de strategische besluiten over de verdediging nemen, verzoeken aan de rechters beargumenteren en te zijner tijd het slotpleidooi houden.

De gedwongen toewijzing van een advocaat blijft echter overeind om te zorgen dat het proces door kan gaan, als de gezondheid van Milosevic weer verslechtert. Dit betekent dat het proces in de praktijk zal doorgaan zoals voor begin september, toen Milosevic tegen zijn wil een advocaat werd toegewezen.

Dat gebeurde wegens de slechte gezondheid van de ex-president van Joegoslavië. Zijn hoge bloeddruk en griep zorgden geregeld voor onderbrekingen van de rechtszaak. In de nieuwe situatie mag Milosevic zichzelf verdedigen wanneer hij gezond genoeg is. De toegewezen raadsman is als het ware 'stand-by'.

President Meron van het tribunaal merkt dan ook op dat het verschil met de oorspronkelijke situatie voor de leek wellicht nauwelijks zichtbaar zal zijn. Tijdens de presentatie van het bewijs van de aanklagers, van februari 2002 tot februari 2004, verdedigde Milosevic zichzelf.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief