Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irak op weg naar verkiezingen

1 nov 04

Overschaduwd door geweld en nieuwe ontvoeringen, is in Irak maandag de registratie van kiezers en potentiële kandidaten voor de parlementsverkiezingen van januari begonnen. Volgens een woordvoerder van de onafhankelijke kiescommissie verliep de aanmelding tot nu toe zonder incidenten.

Volgens de zegsman ontvingen verkiezingsmedewerkers dreigbrieven van de groep van de Jordaanse terrorist al-Zarqawi. De medewerkers worden met de dood bedreigd als ze hun werkzaamheden niet staken.

Een kleine groep experts van de Verenigde Naties helpt de Iraakse kiescommissie bij het voorbereiden van de verkiezingen. Het nieuwe parlement wijst een nieuw kabinet aan en laat een grondwet opstellen.

Aan de verkiezingen kunnen alleen partijen of allianties meedoen, geen individuen. Ook worden achttien provinciale raden en een parlement voor de semi-autonome regio Koerdistan gekozen.

Kort voor het begin van de registratie vermoordden extremisten de vice-gouverneur van Bagdad. Plaatsvervangend gouverneur Hatem Karim werd vanuit een rijdende auto doodgeschoten. Hij was op weg naar zijn werk. Ook vier lijfwachten kwamen om het leven.

Het aan de terreurorganisatie al-Qaeda gelieerde Leger van Ansar al-Sunna claimde de aanslag. Vorige week eiste deze groepering de verantwoordelijkheid voor de executie van elf leden van de Iraakse Nationale Garde op.

Bij een aanslag in Baquba kwam een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken om het leven. Zeker vier, mogelijk zes mensen stierven tijdens gevechten tussen het Amerikaanse leger en opstandelingen in de Iraakse stad Ramadi. Schattingen over het aantal gewonden lopen uiteen van twee tot vijftien.

Volgens het Britse persbureau Reuters is een van de doden een Iraakse cameraman die voor het bureau werkte. Hij was de gevechten in de buurt van zijn woning aan het filmen toen hij werd geraakt door een kogel.

De gevechten in Ramadi, circa 110 kilometer ten westen van Bagdad, braken in de vroege ochtend uit. Het Amerikaanse leger is vastbesloten de opstandige stad voor de Iraakse verkiezingen in januari weer onder controle te krijgen.

In de niet ver van Ramadi gelegen stad Fallujah zijn maandagochtend vroeg zeker twee doden gevallen door Amerikaanse luchtaanvallen op een buitenwijk. De Amerikanen zien Fallujah als een belangrijke verzetshaard. Zij belegeren de stad al weken. Amerikaanse eenheden staan klaar om de stad binnen te vallen.

De Iraakse leiding toonde zich echter verdeeld over de noodzaak van een dergelijke operatie. Interim-president Ghazi al-Yawar sprak zich uit tegen een militair offensief. Zijn opmerking staat lijnrecht tegenover die van interim-premier Allawi. Die dreigt de opstandelingen in Fallujah met een offensief tenzij zij zich overgeven.

In het westen van Bagdad ontvoerden gewapende mannen maandag een Amerikaan, een Nepalees en twee Arabieren uit hun kantoor. De mannen zouden de villa met automatische geweren en raketgranaten hebben bestormd.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief