Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Del Ponte: Geen spijt marathonproces Milosevic

1 nov 04

Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal heeft er geen spijt van dat zij heeft doorgedrukt dat er een groot, lang proces tegen Slobodan Milosevic is gekomen over alle onderdelen van de aanklacht tegelijk: Kosovo, Kroatië en Bosnië.

Dit zei de Zwitserse maandag desgevraagd tijdens een persconferentie bij het Internationaal Strafhof (ICC). Voordat het proces tegen de ex-president op 12 februari 2002 begon, hadden de rechters gepleit voor aparte processen, mede gelet op de omvang van de zaken. Maar Del Ponte schakelde de Kamer van Beroep van het VN-hof in om een groot proces door te drukken.

Daarvan is het einde nog steeds niet in zicht, mede door de slechte gezondheid van de verdachte. Maar Del Ponte vindt het nog steeds juist dat zaken die bij elkaar horen, nu ook samen worden behandeld. Dat vindt zij uiteindelijk ook in het belang van de verdediging.

Dat het proces lang duurt, vindt Del Ponte niet verbazingwekkend. Het gaat immers om het uitzoeken van feiten gepleegd over een periode van tien jaar. "Daarvoor is tijd nodig", aldus Del Ponte.

De Zwitserse was bij het ICC te gast ter gelegenheid van de installatie van Fatou Bensouda (Gambia), de tweede plaatsvervanger van ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo (Argentinië). Moreno pleitte juist voor kortere processen bij het ICC door goede voorbereiding van de zaak.

De Argentijn stelde dat er vandaag geen Internationaal Strafhof zou zijn door de processen van Neurenberg na de Tweede Wereldoorlog en de VN-tribunalen voor ex-Joegoslavië en Rwanda. Del Ponte, die onder druk staat haar werk af te ronden, benadrukte op haar beurt dat de toekomst van de internationale strafrechtspleging ligt bij het ICC.

In tegenstelling tot de tijdelijke VN-tribunalen is het Strafhof bedoeld als permanente instelling. Het zetelt in tijdelijke huisvesting in het Haagse industriegebied Binckhorst en moet uiteindelijk wereldwijde bevoegdheid krijgen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief