Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bin Laden waarschuwt VS voor uitputtingsoorlog

1 nov 04

Leider Osama bin Laden van het terreurnetwerk al-Qaeda heeft gezworen een uitputtingsoorlog tegen de Verenigde Staten te voeren totdat die bankroet zijn. Hij deed dat in een boodschap aan het Amerikaanse volk, die de tv-zender al-Jazeera maandag op zijn website zette.

Het in Qatar gevestigde tv-station publiceerde de schijnbaar volledige tekst van een boodschap waarvan het vrijdag al delen had uitgezonden. Daarin bedreigde Bin Laden de VS met aanslagen zoals die van 11 september 2001.

"We zijn deskundigen geworden in bendeoorlogen en uitputtingsoorlogen", zegt Bin Laden in de nieuwe fragmenten. "We vochten tegen de onrechtvaardige supermacht, voerden tien jaar lang een uitputtingsoorlog samen met de (Afghaanse) moedjahedien tegen Rusland, totdat het failliet ging en besloot terug te trekken als verliezer." Hij verwees daarmee naar de strijd tegen de sovjettroepen die Afghanistan bezetten in de jaren tachtig.

"We zullen onverbiddelijk doorgaan met dit beleid van uitputting tegen Amerika tot het bankroet is, als God het wil. Dit is niet moeilijk voor God", zegt Bin Laden in de boodschap.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief