Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Gogh: If it happens, it happens

2 nov 04

Theo van Gogh "kon zich niet voorstellen" dat hij ooit zou worden neergeschoten. Dat zei hij vrijdag in een gesprek met RVU-programmamaker R. Muntz. Maar, "If it happens, it happens", aldus de filmmaker.

In de reportage, die te beluisteren is op de website van de RVU (www.rvu.nl), praat Van Gogh onder meer over de mogelijkheid dat hij slachtoffer zou worden van een geweldsdelict. Zaterdag zendt de RVU het vraaggesprek tussen 15.00 en 16.00 uur uit op 747AM. "Geloof je in de goedheid van de mens?", vraagt Muntz aan Van Gogh. "Nee, niet in de goedheid van de mens, wel in m'n eigen arrogantie", antwoordt Van Gogh. "Dat heeft dermate veel uitstraling dat die kogel voor mij niet zal komen denk ik hoor". Van Gogh: "Ze denken, denk ik, 'dat is de dorpsgek, waarom zou je hem neerschieten?'. If it happens, it happens".

In de reportage neemt Van Gogh geen blad voor de mond. Zo beschrijft hij hoe hij een week eerder in Utrecht een taxi wilde pakken en aangesproken werd door vier Marokkanen in een auto. "Wat heb jij over de profeet gezegd", werd Van Gogh naar eigen zeggen gevraagd. "Ik zeg, nou, dat het een perverse kinderneuker was die 9-jarige meisjes de woestijn mee in nam, tenminste als ik de overlevering mag geloven, nietwaar." De Marokkanen reageerden volgens Van Gogh met de woorden "wat is dat met jou?". "Ik vond het verder eigenlijk wel vriendelijk", aldus Van Gogh. "Ik zei, moet ik nou als door Allah getroffen neerstorten? Nee, dat hoefde niet. En toen reden ze door."

Van Gogh lacht smakelijk om de oproep op de internetpagina www.imam.nl, waarin volgens hem wordt gepleit voor een schrijfverbod voor de publicist en filmmaker. De initiatiefnemers, zo legt Van Gogh uit, willen een petitie met zo'n oproep aanbieden aan de AIVD, de minister van Binnenlandse Zaken en het parlement. "Het was een geschenk van Allah. Ze zijn nog dommer dan ik dacht", aldus Van Gogh.

De petitie legt volgens hem precies uit wat het probleem is. "Het zijn mensen die geen enkele notie hebben van wat een democratie inhoudt", aldus de dinsdag doodgeschoten Amsterdammer. "Dat je in Nederland in 1966 al met Gerard Reve God mocht persifleren door hem voor te stellen als een ezel die van achteren genomen werd. Dat er een proces overgevoerd is. Dat Reve toen vrijgesproken werd. Dat is tot die mensen allemaal niet doorgedrongen. Dus we hebben nog een lange weg te gaan in onze geweldige multiculturele samenleving."

Van Gogh haalt uit naar wat hij omschrijft als "de hele cultuur van: 'geef de buurtjes aan als ze wat negatiefs zeggen over een Turk bij het discriminatiemeldpunt. Die hele cultuur van elkaar aangeven. De gedachtenpolitie. Wat typisch Partij van de Arbeid is, wat typisch Nederland jaren '70, '80 is, ja daar moet je nu voor betalen. Dat gaat gebeuren natuurlijk. De prijs wordt dat onze vrijheid om zeep wordt geholpen. Ik mag niet meer schrijven of denken wat ik zeg".

Van Gogh toont nuance als hij spreekt over de islam. "Laten we even eerlijk zijn. Er zijn ook buitengewoon veel redelijke moslims die niet bereid zijn de trekker over te halen." Van Gogh zou echter Van Gogh niet zijn als hij daarop laat volgen. "Maar goed, als iedereen bang gaat zijn voor die vijfde colonne van de geitenneukers, zoals ik ze altijd noem, dan is het debat hier wel heel gauw afgelopen", aldus Van Gogh.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief