Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Japan extra alert in Irak

2 nov 04

Japan gaat de veiligheidsmaatregelen voor de basis van de Japanse militairen in Zuid-Irak verscherpen. De Japanse militairen zijn gelegerd in de stad As-Samawah, waar ook de Nederlanders zitten. Kabinetschef Hosada maakte de stappen dinsdag op een persconferentie bekend, meldde het Japanse persbureau Kyodo.

Aanleiding voor de verscherpte waakzaamheid bij de Japanners is een aanslag dit weekeinde met een raketgranaat op de basis. De granaat raakte eerst de grond en doorboorde daarna een stalen container waarin goederen waren opgeslagen. De Japanners gebruiken hetzelfde soort containers voor de huisvesting van de militairen.

Premier Koizumi verklaarde in het parlement dat de veiligheidssituatie in As-Samawah onvoorspelbaar is. Hij stelde dat de situatie in de zuidelijke stad relatief veilig is. Koizumi sluit echter niet uit dat zich in As-Samawah ernstige incidenten zullen voordoen.

De ongeveer 550 Japanse militairen in Irak vervullen nadrukkelijk geen gevechtstaken en nemen uitsluitend deel aan humanitaire operaties.

In de Iraakse hoofdstad Bagdad kwamen dinsdag zeker zes mensen om door een zelfmoordaanslag met een autobom bij het ministerie van Onderwijs. Zeker twintig personen raakten gewond. Volgens getuigen vlogen door de explosie zeker tien voertuigen in brand.

Door een explosie in de Noord-Iraakse stad Mosul stierven twee leden van de Iraakse Nationale Garde. Zeker vier gewonden zouden er zijn. De politie gaat ervan uit dat de explosie is veroorzaakt door een autobom langs de weg waar een konvooi van de Nationale Garde reed.

De Nationale Garde, die wordt ingezet bij de bestrijding van het verzet, slaagde erin ten noorden van Bagdad een terroristische bende van tien personen op te rollen. De strijdkrachten namen ook springstof, raketten en andere wapens in beslag.

De Amerikaanse strijdkrachten spraken dinsdag berichten tegen dat een Amerikaanse soldaat ontvoerd zou zijn. Zij reageerden op berichten van de Iraakse politie dat opstandelingen maandagnacht in de stad Samarra, ten noorden van Bagdad, een patrouillerende militair hadden meegenomen.

Voor het eerst sinds de invasie in maart 2003 is in Irak een vrouwelijke Britse soldaat omgekomen. Het gaat om een agente van de militaire politie. Sergeant Denise Rose (34) bezweek aan de verwondingen die zij opliep bij een schietincident in de Zuid-Iraakse stad Basra. Volgens een verklaring van het Britse ministerie van Defensie dinsdag was haar dood zondag vermoedelijk het gevolg van een "niet-vijandig" incident.

Gewapende opstandelingen lieten twee Iraakse beveiligingsbeambten gaan, die zij maandag samen met een Amerikaan en een Nepalees uit een villa in Bagdad hadden ontvoerd. De twee buitenlanders worden nog vastgehouden, verklaarden de rebellen.

De groepering van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi heeft op een website beelden geplaatst van de onthoofding van de ontvoerde Japanner Shosei Koda. In een verklaring liet de groepering weten dat zij verantwoordelijk is voor de moord op de 24-jarige Koda. Volgens de groepering zou de Japanse regering losgeld hebben aangeboden. In de verklaring eist al-Zarqawi de terugtrekking van de Japanse troepen uit Irak.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief