Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sociaal akkoord niet voor vrijdag verwacht

2 nov 04

Een sociaal akkoord tussen het kabinet, werkgevers en de vakbeweging wordt niet voor vrijdagavond verwacht. Dat hebben ingewijden gezegd na afloop van de besprekingen dinsdag tussen premier Balkenende en de ministers Zalm (Financiën) en De Geus (Sociale Zaken) met de voorzitters van de vakcentrales FNV, CNV en MHP.

De top van de FNV bespreekt woensdagmiddag met zijn veertien vakbondsvoorzitters of het kabinet voldoende bereid is de ingrepen in VUT, prepensioen, WAO en WW te verzachten, zodat het formele overleg kan beginnen. Balkenende vertrekt echter woensdag vroeg in de avond naar Brussel voor een EU-top, waardoor het formele overleg op zijn vroegst kan beginnen als de premier vrijdagavond terugkomt.

Bovendien zijn werkgevers minder optimistisch geworden over de voortvarendheid waarmee een akkoord bereikt kan worden over het sociaal beleid. De voorzitters van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland hadden dinsdag eveneens een overleg met de top van het kabinet.

Een woordvoerder van VNO-NCW wees erop dat de FNV maandagavond nog van oordeel was dat het kabinet met te weinig over de brug was gekomen voor formeel overleg. "Wij zijn er niet optimistischer op geworden nu het erop lijkt dat de vakbeweging nieuwe beren op de weg ziet."

Voorzitter L. Hermans van MKB-Nederland zei zich zorgen te maken, omdat de werkgevers in zijn ogen nog te weinig bij de onderhandelingen betrokken worden. "Als twee partijen al moeite hebben om eruit te komen, laat staan drie", waarschuwde hij.

Het kabinet heeft tot nu toe vooral gesprekken gevoerd met de vakbeweging om hun conflict over levensloop, VUT, prepensioen, WAO, WW en loonmatiging bij te leggen. "Wij worden slechts bijgepraat en zijn geen topprioriteit, maar wij willen uiteraard ook een aantal punten anders zien. Een akkoord bereiken we niet als alleen een paar dingen voor de vakbeweging aantrekkelijk worden gemaakt," aldus Hermans.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief