Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lawaai en stilte op overvolle Dam

2 nov 04

Op een volgepakte Dam is de bijeenkomst gehouden ter nagedachtenis aan de vermoorde cineast Theo van Gogh. Om 19.30 uur begon een minutenlang durend oorverdovend concert van toeters, pannen, deksels en geschreeuw. Volgens de politie waren er 18.000 tot 20.000 mensen op de been.

"Er is een Amsterdammer vermoord", begon burgemeester Job Cohen zijn toespraak. Hij hield een vlammend betoog voor de vrijheid van meningsuiting. "We zijn hier vanavond één in woede en verdriet vanwege deze laffe en gruwelijke moord", zei hij. "Theo van Gogh maakte vrijmoedig gebruik van zijn recht zijn mening te uiten en maakte daardoor vaak ruzie, ook met mij en dat mag in dit land", sprak de burgemeester. "Wij bestrijden elkaar met de mond, met de pen en in het uiterste geval voor de rechter, maar wij nemen niet het recht in eigen hand", aldus Cohen.

Ook minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie hield een toespraak. Ze betuigde namens het kabinet het diepste medeleven aan familie en vrienden van Van Gogh, in het bijzonder aan zijn zoon Lieuwe.

De minister kende de filmmaker en columnist persoonlijk. "Hij zei: 'Rita hou die rug recht'. Maar hij zei ook: 'Denk aan jezelf en denk aan de mensen'." Verdonk zei dat dat niemand in Nederland mag worden vermoord om wat hij vindt. "Tot hier en niet verder, stoppen!"

In overleg met de familie van Van Gogh had burgemeester Cohen besloten dat het geen stille tocht werd, maar juist een 'kabaalwake', omdat een stille tocht in strijd zou zijn met het karakter van Van Gogh. "We willen geen stilte, maar kabaal. Wat hier gebeurt, kan niet in Nederland," zei Cohen. Maar ook werden twee minuten stilte in acht genomen.

Theodor Holman, die ook het woord zou voeren, brengt de avond toch liever met vrienden van Van Gogh door. Zij trekken gezamenlijk wat flessen wijn open. Madame Tussauds had het wassenbeeld van Pim Fortuyn voor het raam boven aan de Dam gezet. Het beeld keek zo uit over de menigte.

Hoewel de burgemeester niet voor rellen vreest, zijn in de hele stad wel buurtregisseurs van de politie de straat opgestuurd om de gevoelens van bewoners te peilen, ervoor te zorgen dat de gemoederen niet te hoog oplopen en dat de situatie niet escaleert.

"We moeten het hoofd koel houden", zei Cohen voorafgaand aan de bijeenkomst. "Het is een grote schok, we moeten goed in de gaten houden wat er in de stad gebeurt."

Bij het huis van Van Gogh hebben zich mensen verzameld. En er liggen bloemen. Er zijn ook bloemen neergelegd op de hoek van de Linnaeusstraat en het Oosterpark, de plek waar Theo van Gogh is vermoord.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief