Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gewonden door zware explosie in centrum Bagdad

3 nov 04

Een zelfmoordaanslag met een zware autobom heeft in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad minstens negen mensen verwond, onder wie twee ernstig. De explosie vond plaats bij een controlepost op de snelweg naar het vliegveld. Er kwam juist een Amerikaans legerkonvooi langs, aldus een legerwoordvoerder woensdag. Het is nog niet duidelijk of er Amerikanen onder de slachtoffers zijn.

Door de zelfmoordaanslag vloog een aantal auto's in brand, waaronder een Amerikaans legervoertuig. Onder de gewonden zijn veel werknemers van het internationale vliegveld van Bagdad. Zij zijn regelmatig doelwit van terroristen.

In Zuid-Bagdad werd de directeur-generaal van een Iraaks staatsoliebedrijf vermoord. Onbekende mannen schoten hem neer in de buurt van zijn huis. Het is de tweede prominente Irakees die is vermoord in twee dagen tijd. Eerder doodden opstandelingen de vice-gouverneur van Bagdad.

Afgelopen nacht bestookten Amerikaanse gevechtsvliegtuigen het terroristische bolwerk Fallujah. Bij de bombardementen zouden, volgens het leger, wapenvoorraden en een commandopost zijn vernietigd. Amerikaanse mariniers en Iraakse veiligheidstroepen maken zich op voor een aanval op de stad voor de geplande Iraakse verkiezingen in januari.

Gemaskerde en gewapende mannen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een Amerikaans-Libanese man uit zijn huis in de chique wijk Mansour ontvoerd. De man werkt voor het Iraakse ministerie van Transport. Zowel de Amerikaanse ambassade in Bagdad als het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten de berichten over de ontvoering te onderzoeken.

Een Iraakse terreurgroep, het Leger van Ansar al-Sunna, meldde dat het een hoge legerofficier van het Iraakse leger in de noordelijke stad Mosul heeft onthoofd. Beelden van de moord zijn op een extremistische website geplaatst. De groep heeft banden met het terreurnetwerk al-Qaeda.

Hulporganisatie CARE riep wederom op tot de vrijlating van Margaret Hassan. Hassan is directeur van CARE in Irak. Ze werd enkele weken geleden ontvoerd voor haar huis in Bagdad. Haar kidnappers dreigen haar over te dragen aan de terreurgroep van al-Zarqawi als niet aan hun eisen wordt voldaan. Al-Zarqawi wordt verantwoordelijk gehouden voor veel van de onthoofdingen en aanslagen in Irak.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief