Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hirsi Ali: Wraak op Van Gogh lag voor de hand

3 nov 04

Ayaan Hirsi Ali is woedend dat Theo van Gogh geen bewaking heeft gekregen en "een rituele slachting heeft moeten ondergaan''. Volgens het VVD-Tweede Kamerlid was duidelijk dat zijn leven gevaar liep.

Van Gogh wilde zelf geen bewaking, maar dat is volgens Hirsi Ali een zwakke smoes. Direct na de uitzending van de film Submission part 1 was er een belangrijke aanwijzing dat iemand wraak zou nemen op Van Gogh, schrijft Hirsi Ali woensdag in een verklaring naar aanleiding van de dood van de filmmaker.

Van Goghs foto stond op een internetforum van de Muwahihidin De Ware Moslims met de tekst 'De Ongelovige Duivelse Spotter'. Er stond ook een foto van Hirsi Ali met een bedreigende tekst. Nadat Hirsi Ali aangifte had gedaan, werd daar vorige maand een 22-jarige man voor veroordeeld.

Hirsi Ali is woedend dat de AIVD de dader kende. "Ik vermoed dat er een dom kunstmatig onderscheid werd gehanteerd tussen politici en opiniemakers.'' De politica, die met Van Gogh in Submission de onderdrukking van vrouwen in de koran aan de kaak stelde, voelt zich schuldig dat zij naar Van Gogh is gegaan met het script van Submission, "en dat hij daarom gedood is''. "Ik voel me schuldig dat ik misbruik heb gemaakt van zijn gebrek aan angst.''

Van Gogh had tegen Hirsi Ali gezegd: "Ik ben de dorpsgek, die doen ze niets. Wees jij voorzichtig, jij bent de afvallige vrouw.''

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief