Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet wil levensloopregeling fors verruimen

4 nov 04

Het kabinet is volgens ingewijden bereid de levensloopregeling fors te verruimen om tot een akkoord te komen met de vakbeweging. Het wil het mogelijk maken dat werknemers via deze regeling 2,1 volledig jaarsalaris belastingvrij kunnen sparen.

In het wetsvoorstel dat het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd is dat nog 1,5 jaarsalaris. Om de levensloopregeling aantrekkelijker te maken voor de lagere inkomens kan per jaar dat is gespaard een belastingbonus van maximaal 183 euro worden toegekend. Bovendien krijgen werkgevers de mogelijkheid fiscaal aftrekbare bijdragen te storten in de levensloopregeling.

Werknemers die niet meedoen aan die regeling krijgen de werkgeversbijdrage uitgekeerd, maar moeten daarover wel belasting betalen. Op die manier wordt de deelname aan de levensloopregeling gestimuleerd. Het kabinet wil het verder mogelijk maken dat werknemers het geld dat ze hebben gespaard voor hun oudedagsvoorziening deels gebruiken om eerder dan hun 65e met pensioen te gaan. De pensioenuitkering is dan uiteraard wel lager.

Het kabinetsplan om de fiscale aftrek van VUT- en prepensioenpremies in 2006 te schrappen, wordt gehandhaafd. Wie echter gebruik maakt van zowel de levensloopregelingen als de flexibele inzet van zijn oudedagspensioen, zou rond zijn 60e jaar met werken kunnen stoppen.

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland vreest dat werknemers de verruimde levensloopregeling vaak zullen gebruiken om tussentijds verlof van werk op te nemen. "Wij zijn daarom alleen bereid premie bij te dragen als de levensloopregeling alleen gebruikt kan worden om eerder uit te treden", aldus coördinator sociaal beleid A. van Delft van MKB-Nederland.

De organisatie voor het midden- en kleinbedrijf eist dat het kabinet in de regeling een onderscheid maakt tussen sparen voor tussentijds verlof en het sparen voor vroegpensioen. "Dit is een substantiële eis. Het bepaalt mede of er een akkoord komt of niet", zegt Van Delft.

Naast verruiming van de levensloopregeling is het kabinet ook bereid tot tegemoetkomingen in de WAO, zoals eerder al uitlekte. Volgens de nieuwe WAO-aanpak die het kabinet in 2006 wil laten ingaan, zouden alleen werknemers die volledig duurzaam arbeidsongeschikt zijn in aanmerking komen voor een WAO-uitkering.

In de voorstellen die het kabinet de vakbeweging heeft gedaan wordt dat criterium versoepeld: ook wie een geringe kans op herstel heeft, kan straks een WAO-uitkering krijgen, maar moet wel vijf jaar lang een jaarlijkse herkeuring ondergaan. Het kabinet is tevens bereid de leeftijdsgrens voor de herkeuringen van bestaande WAO'ers te verlagen van 55 naar 50 jaar.

Alleen wie op 1 juli van dit jaar nog geen 50 was, wordt nog gekeurd volgens de nieuwe, strenge regels. De voorgenomen ingrepen in de WW wil het kabinet opschorten tot 1 april volgend jaar. Dan moet de Sociaal-Economische Raad met een advies zijn gekomen over de toekomst van de WW. De vakbeweging zal in ruil voor de tegemoetkomingen van het kabinet moeten toezeggen dat de loonstijgingen in het bedrijfsleven uiterst terughoudend zullen zijn in 2005.

Voor ambtenaren en uitkeringen wordt volgend jaar de nullijn gehandhaafd. Een woordvoerster van de FNV ontkent dat de bonden een concrete afspraak met het kabinet hebben gemaakt over de stijging van de lonen. De vakcentrale houdt voorlopig voor alle sectoren vast aan zijn maximale looneis van 1,25 procent voor 2005. Collega-vakcentrale CNV heeft nog geen looneis geformuleerd.

De FNV besloot woensdag formeel met het kabinet te gaan onderhandelen over de voorstellen. CNV en MHP deden dat al eerder. Het overleg vindt waarschijnlijk vrijdagavond plaats. Werkgeversorganisatie VNO-NCW is op dit moment "nog niet toe aan finaal overleg", zegt een woordvoerder. "In het pakket zitten nog punten waarover we indringend willen praten." Daarbij gaat het onder meer om de levensloopregeling, maar ook over de lonen, WW en WAO.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief