Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Artsen zonder Grenzen stopt in Irak

4 nov 04

De organisatie Artsen zonder Grenzen stopt met haar werk in Irak. Reden is de "extreem grote risico's" voor de hulpverleners in Irak. Dat heeft de organisatie donderdag laten weten.

In een verklaring zegt de organisatie het besluit met pijn in het hart te hebben genomen, omdat de humanitaire en medische behoeften van het Iraakse volk onverminderd groot zijn. "Als organisatie kunnen wij onze internationale én Iraakse medewerkers geen aanvaardbare mate van veiligheid meer garanderen", aldus Arjan Hehenkamp, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen.

Artsen zonder Grenzen is sinds december 2002 in Irak aanwezig. Tijdens de Amerikaanse bombardementen op Bagdad bleef een klein team van internationale hulpverleners in de stad om de ziekenhuizen bij te staan. Kort daarna zette AzG drie klinieken op in Sadr City in Bagdad en begon met het ondersteunen van een ziekenhuis waarnaar ze patiënten kon doorverwijzen.

Sinds januari 2004 hebben medewerkers van de klinieken ongeveer 100.000 consulten verzorgd. In de loop van dit jaar werkte Artsen zonder Grenzen in de steden Falluja, Najaf en Kerbala, waar zwaar werd gevochten.

Amerikanen bestoken Falluja
Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben woensdagnacht de opstandige Iraakse stad Falluja gebombardeerd. Tanks hebben beschietingen uitgevoerd op de stad. Vijf mensen kwamen daarbij om het leven.

Het Amerikaanse leger meldde barricades van opstandelingen in verschillende delen van de stad te hebben vernietigd. De luchtmacht zette bij de aanvallen AC-130 'Spectre Gunship'-vliegtuigen in, die een enorme vuurkracht hebben. Amerikaanse artillerie beschiet de stad overdag.

Onder de doden zijn, volgens lokale artsen, een moeder en een kind. Die werden geraakt toen ze in een auto probeerden te ontsnappen. Een andere vrouw raakte ernstig gewond en een tienermeisje verloor een been. Het Amerikaanse leger houdt Falluja al geruime tijd in een omsingeling.

De VS willen de orde in de stad herstellen voor de geplande Iraakse verkiezingen in januari.

(Bron: ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief