Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arafat zweeft tussen leven en dood

4 nov 04

De Franse autoriteiten hebben donderdagavond met klem benadrukt dat de Palestijnse leider Arafat leeft. Zij reageerden op berichten in internationale media dat de doodzieke president in een Frans ziekenhuis zou zijn overleden. "Hij is niet gestorven", stelde generaal Estripeau, chef van de medische dienst van de Franse strijdkrachten. Hij gaf een verklaring uit bij het militair hospitaal Percy bij Parijs waar Arafat vorige week was opgenomen.

De zegsman erkende dat het ziektebeeld van de Palestijnse leider "complexer" is geworden. De artsen zagen zich genoodzaakt de 75-jarige patiënt woensdag met spoed naar de afdeling voor intensieve zorg over te brengen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is Arafat half bij bewustzijn. Washington zei zich te baseren op informatie van de Franse autoriteiten.

Kort daarvoor hadden Israëlische media het overlijden van de Palestijnse leider gemeld. De Franse correspondenten van de commerciële omroep en de militaire radio baseerden zich op Franse bronnen. Eerder stelde het commerciële kanaal al dat Arafat hersendood zou zijn.

De Amerikaanse president Bush gaf in zijn eerste persconferentie na zijn herverkiezing kort commentaar op de meldingen over de dood van Arafat. "God hebbe zijn ziel. We zullen blijven werken aan de komst van vrede in het Midden-Oosten en aan een levensvatbare Palestijnse staat", zei de president.

De verwarring over het lot van Arafat volgde op een aanhoudende reeks tegenstrijdige berichten over zijn lichamelijke conditie. Van Franse medische bronnen was vernomen dat Arafat in coma lag. Hij zou binnen een etmaal driemaal zijn bewustzijn hebben verloren.

Arafats belangrijkste adviseur Rudeina erkende dat de toestand van de president kritiek is, maar hij sprak tegen dat Arafat in coma ligt. Eerder op de dag had de Franse president Chirac nog een bezoek aan Arafat gebracht. Volgens een Palestijnse bron glimlachte de zieke Palestijnse leider naar Chirac en hield hij diens hand vast.

In verband met de berichten over de verslechterde toestand van Arafat bracht Israël zijn troepen in de bezette Palestijnse gebieden zijn in staat van paraatheid. Jeruzalem vreest dat Palestijnen de dood van Arafat in de schoenen van Israël willen schuiven.

Ook houdt Israël rekening met een Palestijnse machtsstrijd over de opvolging van de president. Verder wil de Israëlische regering beletten dat Arafat in Jeruzalem wordt begraven.

De belangrijkste Palestijnse veiligheidsfunctionarissen besloten donderdag bijeen te komen in het hoofdkwartier van Arafat in Ramallah. Eerder was al sprake van spoedoverleg door de top van Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO en de Fatah-beweging van Arafat.

Arafat wordt behandeld wegens een bloedaandoening. Hij was vorige week vanuit zijn woonplaats Ramallah overgevlogen naar Frankrijk.

Artsen hebben inmiddels vastgesteld dat de Palestijnse president niet lijdt aan leukemie. Sommige Palestijnen beweren dat Arafat is vergiftigd.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief