Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachte moord Van Gogh in beeld rond onderzoek Samir A.

4 nov 04

De vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., is in beeld geweest bij het eerste terrorismeonderzoek naar de 18-jarige Samir A..

A. werd op 17 oktober vorig jaar samen met vier vermoedelijk handlangers aangehouden, nadat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) informatie had gekregen dat deze vijf 'moslimextremisten' een terroristische aanslag aan het voorbereiden waren.

Mohammed B. was en is overigens geen verdachte in dit onderzoek, dat nog steeds loopt. Wel bleek dat hij een bekende van alle verdachten in deze zaak is. Er was onderling contact. Dat hebben betrouwbare bronnen gezegd.

De vijf verdachten zijn uiteindelijk wegens gebrek aan bewijs op vrije voeten gesteld. Wel hebben de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten dat uit AIVD-onderzoek is gebleken dat twee leden van deze groep in Pakistan waren geweest. "Vast staat dat een van hen daar in een trainingskamp verbleef", stelden de bewindslieden.

Verder is gebleken dat de groep van Samir A. in verband met een voorgenomen actie contact had met iemand uit Spanje. Volgens de Spaanse inlichtingendienst was deze persoon een man die in Marokko werd gezocht in verband met betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in Casablanca op 16 mei 2003.

De politie arresteerde Samir A. op 30 juni opnieuw. Dit was voor de overheid een van de aanleidingen om in juli terreuralarm af te kondigen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Samir A., net als Mohammed B. van Marokkaanse afkomst, aanslagen op overheidsgebouwen zoals de Tweede Kamer, de kerncentrale in Borssele, de luchthaven Schiphol, het ministerie van Defensie en het gebouw van de AIVD voorbereidde.

Bij de doorzoeking van zijn huis vond de politie onder meer plattegronden van deze gebouwen. Die waren voorzien van aantekeningen over bijvoorbeeld bewaking en een eventuele noodzaak voor het gebruik van een auto. Ook trof de politie een handgeschreven testament van Samir aan. Daarin staat dat hij wil dat zijn pasgeboren kind moet worden opgevoed in de geest van de jihad, de heilige oorlog tegen de ongelovigen.

A. wordt in deze zaak ook vervolgd. De acht mensen die de politie de afgelopen twee dagen in Amsterdam arresteerde in verband met de moord op Theo van Gogh, bevonden zich in panden die de nationale recherche vorig jaar oktober doorzocht wegens de eerstgenoemde aanhouding van Samir A. en zijn vier vermoedelijke companen.

De panden kwamen nu weer in beeld, omdat de 26-jarige Mohammed B., verschillende keren op de vijf adressen verbleef. De politie legde daarop een verband met het eerdere onderzoek naar Samir A. De huidige acht arrestanten zijn aangehouden, omdat ze zich in die panden bevonden.

Het is nog niet bekend of de verdachte van de moord op Van Gogh banden had met de acht arrestanten. Deze opgepakte personen variëren in leeftijd van 19 tot 27 jaar. Het gaat om een Algerijn, zes Marokkanen en iemand met de Spaans-Marokkaanse nationaliteit. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij misdrijven met een terroristische achtergrond. Bij deze doorzoekingen zijn computers, boeken en fundamentalistische literatuur in beslag genomen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief