Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet bestrijdt moslimterreur, verdachte zwijgt

5 nov 04

Het kabinet bindt naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh de strijd aan met het moslimextremisme in Nederland. Volgens vice-premier Zalm is het absoluut ontoelaatbaar dat er groepen mensen zijn die religieuze gedachten vertalen naar moord en doodslag.

Het kabinet heeft het terrorisme de oorlog verklaard, zei Zalm vrijdag na afloop van de ministerraad. Hij kondigde aan dat er meer inlichtingen- en opsporingsmogelijkheden komen. Het kabinet zal extra geld uittrekken om de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst uit te breiden en nagaan of de huidige wetgeving voldoende is om radicaliserende moslims die geweld gebruiken, aan te pakken.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie onderzoekt al of het mogelijk is mensen met een dubbele nationaliteit het Nederlanderschap te ontnemen als zij zich te buiten zijn gegaan aan ernstige geweldsmisdrijven. De verdachte van de moord op Van Gogh, de 26-jarige Mohammed B., heeft zowel de Nederlandse als Marokkaanse nationaliteit. Over zijn daden heeft hij tot dusver gezwegen tijdens de verhoren door de politie.

Justitie verdenkt B. behalve van de moord ook van poging tot moord op een politieagent vanuit terroristisch oogmerk, poging tot doodslag op een of meer voorbijgangers/omstanders, onder wie politiemensen, overtreding van de wapenwet, verdenking van deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk en samenspanning tot moord met een terroristisch oogmerk op Van Gogh, VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali en/of anderen.

De rechter-commissaris heeft vrijdag de voorlopige hechtenis van B. met tien dagen verlengd. Van de overige zes verdachten in het onderzoek blijven vier van hen nog tien dagen vastzitten. Tegen de twee anderen, van Marokkaanse afkomst, bestaan onvoldoende ernstige bezwaren om hen nog langer vast te houden. Justitie liet eerder op de dag twee andere verdachten vrij die ook waren aangehouden bij de invallen van dinsdag en woensdag in vijf panden waar Mohammed B. verbleef.

De dreigbrief die de verdachte op het lichaam van zijn slachtoffer had achtergelaten, was vooral gericht aan Hirsi Ali. Hoofdofficier L. de Wit van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is het niet eens met het besluit van minister Donner van Justitie om de inhoud ervan, die tot geschokte reacties in politiek Den Haag heeft geleid, openbaar te maken.

De brief die de verdachte zelf bij zich droeg, is ook openbaar gemaakt. "Deze documenten behoren tot het voorgeleidingsdossier en dienen eerst aan de rechter te worden voorgelegd en aan de advocaten alvorens ze in de openbaarheid komen", zei De Wit. Donner, die ontkende dat hij met het OM ruzie heeft over de kwestie, had zich eerder al verdedigd door te stellen dat het om een uitzonderlijke beslissing in een uitzonderlijke zaak ging.

Volgens prinses Máxima druist de moord op Van Gogh in "tegen alles waar we in Nederland en Europa voor staan: dat iedereen het recht heeft zijn mening te uiten". De prinses, die een conferentie van parlementaire comités voor gelijke mogelijkheden voor vrouwen en mannen in de Europese Unie toesprak, zei te hopen dat "deze verschrikkelijke daad ons nog meer naar elkaar doet luisteren en meer met elkaar doet praten".

Veel imams hebben tijdens het vrijdaggebed aandacht besteed aan de moord. Zo benadrukte de Marokkaanse imam Houssain Younes in de moskee Badr in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer dat die moord ver afstaat van de boodschap van de islam, die saamhorigheid, vrede en liefde predikt. De profeet Mohammed heeft de gelovigen nooit tegen iemand opgehitst, memoreerde hij.

De crematie van Van Gogh is dinsdag bij nader inzien toch niet voor iedereen toegankelijk. De productiemaatschappij Column Productions heeft daartoe besloten na de verontrustende ontwikkelingen van de laatste dagen en de inhoud van de gepubliceerde brieven van de verdachte van de moord op de regisseur. NOS Actueel zendt de plechtigheid rechtstreeks op televisie uit.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief