Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sociale partners sluiten akkoord

6 nov 04

Het kabinet, de werkgevers en de vakcentrales hebben rond middernacht, na bijna vier uur onderhandelen, een akkoord bereikt over de ingrepen in de sociale zekerheid.

Premier Balkenende zei na afloop blij te zijn dat het vertrouwen tussen de partners is hersteld.

Met het akkoord is een einde gekomen aan een maandenlang slepend conflict tussen het kabinet en de vakbeweging.

Het kabinet heeft op één punt zijn zin gekregen: de fiscale aftrek van vut- en prepensioenpremies wordt in 2006 geschrapt. Maar de levensloopregeling, waarmee werknemers kunnen sparen voor allerlei vormen van verlof, wordt flink verruimd.

Verder kunnen werknemers die meer dan veertig jaar hebben gewerkt, een deel van hun ouderdomspensioen naar voren halen, zodat ze op hun 60ste kunnen stoppen met werken.

Het kabinet verzacht bovendien zijn voorgenomen ingreep in de WAO en zet de bezuinigingen in de WW voorlopig in de ijskast.

Hier staat tegenover dat de vakbonden uiterst terughoudend zullen zijn met de looneisen in de marktsector.

Goede stemming
Het was gisteravond al duidelijk dat de stemming tussen de sociale partners veel beter was dan bij het voorjaarsoverleg in mei. Tijdens informeel vooroverleg waren de partijen elkaar de afgelopen weken al flink genaderd.

Een maand geleden zat het sociaal overleg nog muurvast. Bij een demonstratie tegen de kabinetsplannen over de vut en het prepensioen waren in Amsterdam honderdduizenden mensen op de been. De vakbondsleiders hadden het over een rotkabinet met rotplannen.

Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie bemiddelde in de weken daarop tussen het kabinet en de vakbonden. De vakcentrales wilden weer met de regering praten toen bleek dat het kabinet bereid was over de vut, prepensioen, WAO en WW te onderhandelen.

Tevreden
FNV-voorzitter De Waal is zeer tevreden met de gemaakte afspraken en zei dat de vakbond nooit eerder voor alle groepen in de samenleving zoveel wijzigingen heeft afgedwongen. Ook is hij van mening dat het akkoord er is gekomen dankzij de massale protesten tegen de kabinetsplannen.

De bonden organiseerden vorige maand een massale demonstratie in Amsterdam en legden onder meer ook een dag lang vrijwel geheel het openbaar vervoer plat. De voorzitters van de vakcentrales gaan hun bonden nu vragen de acties te stoppen.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief