Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel doden bij aanslagen in Samarra

6 nov 04

In de Iraakse stad Samarra zijn zeker 24 mensen gedood bij aanslagen met autobommen en tijdens gevechten. Zeker veertig mensen raakten gewond, meldt de politie.

Kort nadat in de buurt van het gemeentehuis de eerste autobom was ontploft, explodeerde een tweede, gericht op een post van de politie en de Nationale Garde. Een derde bom ging een halfuur later af. Deze was gericht op een Amerikaans konvooi, dat naar de plek van de eerdere aanslagen op weg was om hulp te bieden.

Vrijwel gelijktijdig voerden gewapende mannen aanvallen uit op vier politieposten. Hierbij vielen zeker vier doden en raakten zeventien mensen gewond.

Fallujah
Het gebied in Irak waarin Samarra ligt wordt ook wel de Soennitische driehoek genoemd: het verzet tegen de Amerikanen is daar het felst. In een andere stad in de driehoek, Fallujah, zijn de Amerikanen sinds gisteren met een groot offensief bezig.

Er worden zware bombardementen uitgevoerd. Rond de stad zijn meer dan 10.000 soldaten samengetrokken voor het beoogd slotoffensief, dat definitef een eind moet maken aan het verzet, dat volgens de VS vanuit de stad wordt georganiseerd.

Kritiek
Het leger heeft de plaatselijke bevolking opgeroepen de stad te verlaten. Meer dan de helft van de 300.000 inwoners zou dat al hebben gedaan.

VN-baas Kofi Annan heeft de VS gevraagd de aanvallen te staken. Bij de bevolking wordt het beeld versterkt dat de VS een bezettingsmacht is, waarschuwt Annan. Volgens hem brengen de aanvallen de geplande verkiezingen in januari in gevaar.

Al-Zarqawi
De groepering van de terroristenleider al-Zarqawi heeft de zelfmoordaanslag opgeëist die die donderdag in Centraal-Irak aan drie Britse militairen het leven kostte.

De drie Britten en hun Iraakse tolk sneuvelden toen een terrorist zich in zijn auto opblies bij de commandopost die zij bemanden. De aanslag werd op een islamitische website opgeëist.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief