Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arrestaties na bedreiging Wilders

6 nov 04

De nationale recherche heeft vannacht twee mannen van 20 en 23 jaar aangehouden in verband met het bedreigen van Geert Wilders. Het Tweede-Kamerlid werd begin oktober via internet bedreigd met onthoofding.

De arrestaties volgden na huiszoekingen in Bergen op Zoom en Amsterdam.

In een filmpje op internet bedreigden de makers Wilders omdat hij zou spotten met de Islam. Daarom moet hij gestraft worden met onthoofding. Voor de dader is als beloning "het paradijs" in het vooruitzicht gesteld.

El-Tawheed
Het filmpje stond op een site die banden zou hebben met de als radicaal bekend staande El Tawheed-moskee in Amsterdam.

De twee verdachten wordt bedreiging van Geert Wilders en deelname aan een terroristische organisatie ten laste gelegd. Ook zijn tijdens de huiszoekingen onder andere computers en pamfletten met de tekst " de dood aan ongelovigen '' in beslag genomen.

'Smerige poot'
NRC Handelsblad meldde vanochtend dat de auteur van de brief over Hirsi Ali, die de 26-jarige Mohammed B. achterliet op het lichaam van Theo van Gogh, eerder Tweede-Kamerlid Geert Wilders met de dood bedreigd. De brief is ondertekend met het pseudoniem "Saifu Deen alMuwahhied", meldt NRC Handelsblad.

Het pamflet over Wilders werd gepubliceerd op de website Marokko.nl, maar is inmiddels verwijderd. Saifu Deen alMuwahhied, wat zwaard van het verenigd geloof betekent, beschrijft hoe de koran "het vernietigende einde" van "de smerige poot" Geert Wilders en zijn "soort" voorspelt.

Allah
"Het is slechts een kwestie van tijd voordat Allah zijn belofte aan zijn dienaren waar maakt", vervolgt de schrijver. "Wilders, moge Allah je vernietigen!"

'Saifu Deen' schreef het pamflet naar aanleiding van het voorstel van het toenmalige VVD-Kamerlid in februari van dit jaar, om radicale imams de Nederlandse nationaliteit te ontnemen en terug te sturen naar het land van herkomst.

Het is onduidelijk of 'Saifu Deen' een pseudoniem is voor Mohammed B. Volgens Koranvertaler Fred Leemhuis is de afscheidsbrief, die Mohammed B. op zijn lichaam droeg, volledig door hemzelf geschreven. Die brief, getiteld 'In bloed gedoopt', is niet ondertekend.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief