Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Zarqawi eist 'Samarra' op

7 nov 04

Een groep die wordt geleid door de Jordaanse terrorist al-Zarqawi heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in het Iraakse Samarra opgeëist. In een verklaring op internet zegt de "al-Qaeda Groep van de Heilige Oorlog" de vier aanslagen met autobommen te hebben uitgevoerd.

De echtheid van de verklaring kon niet meteen worden nagegaan.

In Samarra zijn vandaag zeker 33 mensen omgekomen bij aanslagen met autobommen. Tientallen mensen raakten gewond.

Kort nadat in de buurt van het gemeentehuis de eerste autobom was ontploft, explodeerde een tweede, gericht op een post van de politie en de Nationale Garde. Een halfuur later ging een derde bom af. Deze was gericht op een Amerikaans konvooi, dat naar de plek van de eerdere aanslagen op weg was om hulp te bieden.

Vrijwel gelijktijdig voerden gewapende mannen aanvallen uit op vier politieposten.

Fallujah
Het gebied in Irak waarin Samarra ligt, wordt ook wel de soennitische driehoek genoemd: het verzet tegen de Amerikanen is daar het felst. In een andere stad in de driehoek, Fallujah, voeren de Amerikanen sinds gisteren zware bombardementen uit.

De luchtaanvallen lijken de opmaat voor het beoogde slotoffensief, dat definitief een eind moet maken aan het verzet, dat volgens de VS vanuit Falllujah wordt georganiseerd. Rond de stad zijn meer dan 10.000 Amerikaanse en Iraakse soldaten samengetrokken.

Kritiek
Het leger heeft de plaatselijke bevolking opgeroepen Fallujah te verlaten. Meer dan de helft van de 300.000 inwoners zou dat al hebben gedaan.

VN-baas Kofi Annan heeft de VS gevraagd de aanvallen te staken. Bij de bevolking wordt het beeld versterkt dat de VS een bezettingsmacht is, waarschuwt Annan. Volgens hem brengen de aanvallen de geplande verkiezingen in januari in gevaar.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief