Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Abbas en Qurei bezoeken Arafat

7 nov 04

De Palestijnse leiders Abbas en Qurei vliegen morgen naar Parijs om hun president Arafat te bezoeken. Zij willen zich persoonlijk op de hoogte stellen van de toestand van Arafat. Ook de minister van Buitenlandse Zaken Nabil Shaath gaat naar Parijs.

Premier Qurei en oud-premier Abbas zijn na Arafats vertrek naar Parijs met de dagelijkse leiding over de Palestijnse gebieden belast. Eerder vandaag deelde een Palestijnse woordvoerder mee dat de lever van Arafat is uitgevallen en dat zijn toestand niet verbetert.

Onduidelijk
Arafat ligt sinds vorige week in een ziekenhuis in Parijs. Zijn gezondheidstoestand blijft ter discussie staan, door de soms tegenstrijdige berichten die daarover naar buiten komen. Sommigen gaan ervan uit dat hij in een diepe coma ligt, of zelfs al is overleden.

Het Palestijnse bestuur denkt er volgens een woordvoerder aan om Arafat over te brengen naar een ziekenhuis in Caïro. Hij kan dan sneller worden overgevolgen naar zijn begraafplaats.

Begrafenis
Israël wil dat de Palestijnse leider Arafat in de Gazastrook begraven wordt. Het land heeft de voorbereidingen daarvoor al getroffen.

Palestijnen die vanuit de Westelijke Jordaanoever naar Arafats begrafenis willen, worden dan met bussen vervoerd. De leiders van Arabische landen waarmee Israël geen diplomatieke banden heeft, krijgen toestemming in Gaza te landen.

Van Palestijnse kant wordt niets over de begrafenis gezegd zolang Arafat nog leeft. De Palestijnse leider zelf wil in Jeruzalem begraven worden, maar Israël weigert dat.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief