Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'AIVD-informatie bij meerdere extremisten terechtgekomen'

9 nov 04

Vertrouwelijke AIVD-informatie blijkt bij meerdere vermeende extremistische moslims terecht te zijn gekomen. Ook een vriend van Mohammed B. die wordt verdacht van de moord op Theo van Gogh, heeft hier de beschikking over, schreef NRC Handelsblad dinsdag.

Het gaat om informatie over de personen rond terrorismeverdachte Samir A.. Uit de informatie blijkt onder meer dat de AIVD de groep rond Samir A. in de gaten houdt. NRC Handelsblad zegt zelf ook in bezit van de vertrouwelijke AIVD-informatie te zijn. Eerder bleek al dat vermoedelijk een medewerker van de AIVD dergelijke vertrouwelijke informatie had gelekt aan verdachten in een terroristenzaak in Utrecht.

Eind september werd het vermoedelijke lek, de verdachte AIVD-medewerker, hiervoor opgepakt. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het lekken. Verschillende bronnen die de inhoud kennen van de gelekte AIVD-informatie, zeggen dat de AIVD-bevindingen die in de Utrechts Bucheliusstraat zijn gevonden, ook bij vele andere vermeende moslimextremisten "in de brievenbus" zijn terechtgekomen.

In het tv-programma Netwerk zei premier Balkenende dat hij zich heeft geërgerd aan het lekken van AIVD-informatie. "Je maakt je boos over dit soort berichten, omdat er juist op het ogenblik zo veel te doen is om Nederland veiliger te maken."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief