Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Yasser Arafat overleden

11 nov 04

De Palestijnse president Yasser Arafat is donderdag op 75-jarige leeftijd in een voorstad van Parijs overleden. Het lichaam wordt donderdag overgebracht naar de internationale luchthaven van Caïro voor een plechtigheid op vrijdag.

Op het militaire vliegveld van Villacoublay aan de rand van Parijs is donderdag eerst nog een afscheidsceremonie voor Arafat onder leiding van de Franse premier Raffarin, zo meldden de autoriteiten in de Franse hoofdstad. Na de plechtigheden in Cairo wordt Arafat vrijdag in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever begraven. De Palestijnse gebieden zijn in diepe rouw gedompeld.

De autoriteiten kondigden een periode van veertig dagen van rouw af terwijl de bevolking de vlaggen halfstok hees of zwarte vaandels drapeerde. Vrijdag is de laatste gebedsdag van de islamitische maand ramadan. Veel islamieten noemen deze dag "de Dag van al-Quds" of Jeruzalemdag.

De Israëlische regering heeft niet toegestaan dat Arafat in Arabisch Oost-Jeruzalem wordt bijgezet, maar ze ging woensdag akkoord met Ramallah. Een Palestijnse bewindsman, Saib Uraiqat, gaf evenwel aan dat dit slechts een tijdelijke rustplaats zal zijn. Wanneer er vrede komt, zal Arafat worden overgebracht naar de al-Aqsa Moskee in Oost-Jeruzalem, aldus Uraiqat.

Arafats al of niet voorlopige laatste rustplaats wordt de plek waar hij bijna drie jaar feitelijk onder huisarrest was geplaatst door de Israëlische bezettingsmacht. Het is het grotendeels kapotgeschoten hoofdkwartier van Arafat in Ramallah, de Muqata. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Shaath, gaat donderdag met een delegatie Palestijnen naar de Egyptische hoofdstad om de herdenkingsplechtigheid voor te bereiden.

Naar verluidt hebben al tal van staatshoofden en regeringsleiders aangekondigd de plechtigheid bij te wonen, onder wie de leiders van Algerije, Brazilië, Egypte, Jemen, Jordanië en Zuid-Afrika. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bot gaat vrijdag naar de plechtigheid in Cairo.

De precieze doodsoorzaak van Arafat is niet bekendgemaakt, mede als gevolg van de in Frankrijk zeer strenge wetgeving ter bescherming van het privé-leven. Arafat kwam op 29 oktober naar een militair hospitaal bij Parijs waar hij in coma raakte.

De politieke leider van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas, Khaled Meshal, beschuldigde Israël er donderdag van Arafat te hebben vergiftigd. Dat is gedaan met een speciaal gif dat geen sporen nalaat. Hij zei zelf zeven jaar geleden slachtoffer van zo'n vergiftiging te zijn geweest, maar hij overleefde dat omdat Israël een tegengif verstrekte in ruil voor twee door Hamas ontvoerde Mossad-agenten.

Hamas en de al-Aqsa Martelarenbrigade hebben bezoren de moord op Arafat te wreken. De leider van de radicale Palestijnse Islamitische Jihad, Nafez Azzam, heeft zijn leedwezen uitgesproken. Azzam zei dat hij wel meningsgverschillen met Arafat had, maar zijn dood is treurig nieuws "voor alle Palestijnen, alle Arabieren, alle moslims en alle vrije volkeren van de wereld".

De voorzitter van het Palestijnse parlement, Rawhi Fattuh, volgt Arafat voorlopig op als president van het Palestijnse bestuur. De Palestijnse autoriteiten bekijken of het mogelijk is binnen zestig dagen verkiezingen te houden. Zo'n volksraadpleging zou volgens waarnemers het einde betekenen van de dominerende positie van Arafats partij, Fatah. Farouk Kaddoumi is donderdag gekozen tot leider van Fatah.

De Palestijnse premier Qurei blijft regeringsleider en geeft leiding aan veiligheidsdiensten. Mahmoud Abbas is donderdag gekozen tot opvolger van Arafat als leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO).

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief