Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoop op opbloei Palestijnse democratie

11 nov 04

Palestijnse parlementariërs hebben goede hoop dat met de dood van de Palestijnse leider Arafat "een nieuwe tijd zal aanbreken waarin de parlementaire democratie volop kan functioneren". Die boodschap kreeg een delegatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in gesprekken met gematigde leden van het Palestijnse parlement in de afgelopen dagen.

Dat zei algemeen secretaris dr. B. Plaisier van de PKN donderdag op Schiphol na terugkeer van de zevenkoppige delegatie van een tiendaagse reis naar Libanon, Jordanië, Israël en de Palestijnse Gebieden. Onder gematigde Palestijnen heerst volgens hem gematigd optimisme over de kansen op een nieuw Palestijns gezag dat na verkiezingen kan aantreden. Zij hebben goede hoop dat ook extremistische bewegingen als Hamas zich in een nieuwe democratische orde zullen voegen, aldus Plaisier.

Ook aan Israëlische zijde leeft volgens hem de hoop op nieuwe mogelijkheden voor een vredesdialoog met de Palestijnen. Rechtse Israëlische parlementsleden hebben minder vertrouwen dat de dood van Arafat licht in de duisternis kan brengen. "Dat licht kan ook het licht zijn van een trein die op ons afdendert'', hoorde de delegatie van een van hen.

"De delegatie bespeurde ook de vrees dat gematigde leiders opnieuw worden ingehaald door extreme krachten", zei Plaisier. "De verdeeldheid en het wantrouwen zijn nog steeds gigantisch en de angst is heel groot, vooral bij jongeren." De Israëlische bezetting van de Palestijnse Gebieden leidt steeds meer tot een "mensonwaardige situatie", constateerde de delegatie. "Met name de jongeren verliezen het perspectief op ontplooiing en een normaal leven. De bouw van de muur, de talloze checkpoints en het economisch isolement ontwrichten de Palestijnse samenleving steeds meer."

Alleen ontmoetingen tussen joden en Palestijnen kunnen volgens Plaisier draagvlak creëren voor beëindiging van het geweld en terugkeer naar de onderhandelingstafel. Dat de PKN zich verbonden voelt met het volk Israël èn solidair is met de Palestijnen, vergroot de mogelijkheden van de kerk om dialoog tussen joden en Palestijnen te stimuleren, heeft de delegatie gemerkt. De gesprekspartners ter plekke zien daarin ook een rol voor de PKN, aldus Plaisier.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief